Bănci și Asigurări

ZF Bankers 2022. François Bloch, CEO al BRD, despre creditare şi dobânzi: Creditarea a fost solidă până acum câteva luni pe partea de retail, apoi a înregistrat un declin; IRCC are un delay de şase luni. Să acordăm credite doar ca să arate bine în bilanţurile noastre financiare nu este business sustenabil. Suntem aici pe termen lung

François Bloch, CEO al BRD: Rata de intermediere financiară în România este încă mică. Băncile sunt implicate în multe iniţiative pentru a creşte această rată de intermediere.

François Bloch, CEO al BRD: Rata de intermediere financiară în România este încă mică. Băncile sunt implicate în multe iniţiative pentru a creşte această rată de intermediere.

Autor: Roxana Rosu

21.07.2022, 17:45 243

Creditarea a fost solidă până acum câteva luni pe partea de retail, apoi a înregistrat un declin, în condiţiile în care consumatorii se aşteaptă la creşterea dobânzilor în continuare, a declarat François Bloch, CEO al BRD Groupe Société Générale, a treia cea mai mare bancă de pe piaţa locală după active.

„IRCC are un delay de 6 luni şi ştim că efectul creşterilor se va vedea în acest interval. E clar că românii se aşteaptă la această creştere a dobânzilor şi de aceea volumul de credite scade. Nu vrem să dăm credite pentru a creşte apoi rata NPL-urilor“, a spus el în cadrul conferinţei ZF Bankers Summit 2022, care s-a desfăşurat între 11 şi 13 iulie.

BRD are o rată de credite neperformante de 3,5%.

În primul trimestru, grupul BRD a înregistrat un avans de 9,2% al cre­dite­lor nete, la un sold total de 34,8 mld. lei. Pe segmentul de retail, soldul a crescut cu 5,1%, susţinut atât de seg­men­­tul persoanelor fizice, cât şi de cel al întreprinderilor mici.  Producţia de credite pentru persoane fizice a în­re­gistrat o creştere consistentă de 27%, marcând cea mai bună producţie din is­toria T1, determinată de dina­mi­ca pu­ter­nică a creditelor noi pentru lo­cuinţe (+139%). În paralel, creditarea companiilor a urcat cu 18%, pe fondul activităţii di­na­­mice pe segmentul IMM-urilor (Ă30% an/an), cât şi al creşterii solide a cre­di­telor acordate companiilor mari (+13% an/an).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO