Burse - Fonduri mutuale

Bernanke, seful Fed, joaca "un joc periculos" cu rata dobanzii

25.06.2008, 18:51 23

Presedintele bancii centrale a SUA (Fed), Ben Bernanke, a lasat sa se inteleaga ca ar putea decide o majorare a dobanzii de referinta (2% acum) in urmatoarele doua luni, semnal care a determinat scaderi puternice pe pietele internationale de capital.
Cresterea ratelor la dobanzi ar putea agrava criza economica si ar putea starni nemultumirea bancilor. Cresterea ratei dobanzii de referinta in trimestrul urmator risca sa reduca credibilitatea Fed si sa agraveze conflictele interne din cadrul bancii, scrie Bloomberg.
In timp ce Bernanke afirma ca Rezerva Federala "va rezista fara indoiala" unei modificari a asteptarilor cu privire la inflatie, care ii va determina pe traderi sa parieze pe cresterea dobanzii, economistii sunt mult mai sceptici. Toti cei 101 economisti intervievati de Bloomberg au declarat ca The Federal Open Market Committee va mentine rata dobanzii de referinta la nivelul actual, in sedinta de astazi, in timp ce majoritatea analistilor sunt de parere ca rata dobanzii nu va mai fi modificata pana in 2009. "Acesta este jocul cel periculos", a declarat Scott Anderson, economist la Wells Fargo & Company din Minneapolis, a patra banca din SUA dupa valoarea de piata. "In loc sa plaseze sageata in varful arcului inflatiei, Bernanke pare sa fi castigat cateva luni, timp in care efectele crizei creditelor se pot diminua macar putin", a adaugat economistul.
Bernanke a declarat pe 9 iunie ca riscurile unei "crize substantiale" a economiei s-au diminuat si ca accelerarea inflatiei "ar fi foarte negativa pentru crestere". Anterior, Bernanke declarase ca devalorizarea dolarului a cauzat "o crestere nedorita a preturilor interne" si ca banca centrala este foarte "atenta" la aceasta problema.
"Intrebarea este daca Fed este dispusa sa riste o crestere a inflatiei urmata de o recesiune mai mare sau daca prefera sa actioneze mai devreme, riscand o recesiune mai mica, dar mentinand inflatia in limite normale", a declarat William Poole, fost presedinte al sucursalei Fed din St. Louis.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO