Burse - Fonduri mutuale

BRK Financial Group, profit net de 14,8 mil. lei în primele şase luni din 2021, faţă de pierdere de 6,4 mil. lei în S1/2020. Venituri de 9 mil. lei din activitatea de intermediere

BRK Financial Group, profit net de 14,8 mil. lei în...

Autor: Tibi Oprea

13.08.2021, 13:38 327

BRK Financial Group (simbol bursier BRK), singurul broker listat la bursa românească, a încheiat primul semestru din 2021 cu un profit net de 14,8 mil. lei, faţă de pierderea de 6,4 mil. lei din S1/2020, potrivit raportului semestrial publicat vineri la bursă.

La acest rezultat se adaugă valoarea de 11,9 mil. lei – alte elemente ale rezultatului global, respectiv reevaluarea pachetului de acţiuni deţinut la Firebyte Games, care nu impactează contul de profit si pierdere, ci doar valoarea capitalurilor proprii. Astfel, prin cumularea rezultatului din contul de profit şi pierdere cu celelalte elemente ale rezultatului global, rezultă valoarea de 26,7 mil. lei.

BRK înregistrează în primele şase luni venituri din activitatea de intermediere de aproape 9 mil. lei, comparativ cu 4,08 mil. lei în S1/2020, la această creştere contribuind decisiv subsegmentul corporate care a generat venituri de 4,65 mil. lei în această perioadă pe fondul vor valori intermediate consistente. Activitatea clasică de intermediere a generat venituri în creştere cu 6,1% faţă de perioada similară a anului anterior.

“Evoluţia pozitiva a segmentul de intermediere este confirmată şi de evoluţia cotei de piaţa: astfel BRK atinge la finalul lunii iunie a anului 2021 o cotă de piaţă de 6,62% (vs 4,91% în H1/2020), pe un volum de 1.21 miliarde RON (vs 610M în a doua jumătate a anului trecut). Practic, BRK a înregistrat o creştere de 100% în ceea ce priveşte rulajul intermediat în condiţiile în care rulajul total al pieţei de capital romaneşti a crescut cu aproximativ 50%”, transmite Monica Ivan, CEO al BRK, într-o scrisoare către acţionari.

Pe de altă parte, BRK a fost participat activ la celor două oferte publice de pe piaţa principală, fiind intermediar în IPO-ul One United Properties (ONE) şi membru în grupul de distribuţie al ofertei Transport Trade Services (TTS). De asemenea, a intermediat 2 listări de acţiuni şi 4 plasamente private de obligaţiuni a căror listare este în curs.

Activitatea de market making a generat venituri de 2,7 mil. lei RON, în urcare cu 42,1% faţă de S1/2020, ambele componente ale acestui subsegment având evoluţii pozitive. Astfel, activitatea de emitere de produse structurate şi furnizare de lichiditate a generat venituri de 1,87 mil. lei, plus 6,8% faţă de primele şase luni din 2020

“Dorim să nuanţăm, că, dacă în prima jumătate a anului 2020 se putea invoca un factor excepţional (volatilitatea excesivă a pieţelor) care a cauzat evoluţia bună, în primul semestru al acestui an, vorbim despre o recurenţă a veniturilor, BRK fiind lider pe piaţa pe segmentul produselor structurate în fiecare luna (spre deosebire de perioada similară a anului trecut, când BRK ocupa poziţia a treia). În termeni relativi, cota de piaţă a crescut de la 19,83% în H1/2020 până la 32,2% în H1/2021”, se arată în raportul semestrial.

Veniturile obţinute în cadrul parteneriatelor din cadrul programului Market Makerul Emitentului sunt de 839.000 de lei, comparativ cu 145.000 de lei în perioada similară a anului trecut. “Creşterea este explicată prin faptul că portofoliul de clienţi al BRK pentru acest serviciu a crescut până la un număr de opt emitenţi, BRK deţinând o cotă de piaţă de 80% în cadrul acestui segment (anul trecut acest segment de business fiind într-un stadiu incipient de dezvoltare).”

Cumulând veniturile din activitatea de intermediere cu cele din operaţiunile de market making şi scăzând toate cheltuielile de funcţionare rezultă un profit din activitatea de bază de 4,44 mil. lei, în linie cu obiectivul trasat de a avea o profitabilitate susţinută din activitatea de bază.

“Operaţiunile derulate pe contul propriu (altele decât operaţiunile de furnizare de lichiditate pe certificate) ne-au adus un profit total de 10.59M RON, compus din: câştiguri nete marcate (Ă2.65M RON), câştiguri din marcarea la piaţă (Ă6.98M RON), şi alte elemente de venituri de natură financiară (provizioane, dobânzi, diferenţe de curs valutar) în valoare de 954k RON. De asemenea, prin marcarea la piaţă a poziţiei deţinute la Firebyte Games, adăugam valoarea de 11.89M RON cu menţiunea ca aceasta marcare impactează doar capitalurile proprii, care au ajuns la valoarea de 95,3M RON (faţă de 68.64M RON la finalul anului 2020)”, se mai arată în raport.

BRK Financial Group are 128,7 mil. lei capitalizare şi este deţinută în proporţie de 18,5% de SIF Muntenia (SIF4), arată datele BVB.

De la începutul anului, acţiunile BRK se tranzacţionează în creştere cu 363,4%, pe fondul unor tranzacţii de 79,8 mil. lei, ceea ce înseamnă că valoarea companiei a crescut de peste patru ori de la începutul anului, potrivit calculelor ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO