Burse - Fonduri mutuale

Pieţele financiare văd semne de slăbiciune în comentariile şefului BCE

Mario Draghi, preşedintele BCE

Mario Draghi, preşedintele BCE

Autor: Bogdan Cojocaru

14.03.2016, 00:04 522
Preşedintele BCE Mario Draghi a livrat săptămâna trecută tot ce au dorit pieţele, mai mulţi bani, fapt salutat de acestea, dar pentru foarte scurt timp.

Euro a revenit din depreciere, acţiunile s-au retras de la maximele zilei, iar yiel­du­rile obli­gaţiunilor euro­pene au reînceput să crească.

Analiştii vorbesc de o eroare de co­municare, de un semn de slăbiciune arătat în faţa opoziţiei Bundesbank, Draghi sugerând că dobânzile nu vor ajunge mai jos de atât. Bundesbank se opune politicilor monetare ultra­relaxate şi dobânzilor negative, scrie CNBC.

Alţi analişti spun că pentru pieţe con­tează mai mult ce va face Rezerva Fe­derală americană, banca centrală a celei mai mari economii a lumii. De ce face Fed cu dobânzile va depinde cursul de schimb euro/dolar.

Preşedintele băn­cii americane Janet Yellen a dat star­tul anul trecut majorărilor de dobân­dă, manevră care apreciază dolarul. BCE are nevoie de un euro mai slab pentru a face mai competitive la nivel inter­na­ţio­nal exporturile companiilor europene.

Deşi traiectoriile pieţelor după dis­cursul de joi al lui Draghi nu sunt, poate, cele dorite de acesta, analiştii spun că impactul măsurilor anunţate de el va fi pozitiv pentru pieţe şi economie pe termen lung.

„Ignoraţi ce se întâmplă cu euro. Răspunsul lui Draghi este unul agresiv. Refe­ritor la problema dobânzilor nega­tive, Draghi a riscat notând că BCE nu se aşteaptă să reducă şi mai mult dobânzile. De aceea euro a revenit. Însă noi nu credem că s-a atins pragul cel mai de jos şi remarcăm că BCE a încercat să câştige încredere  comentând că dobân­zile vor rămâne reduse «mult după data finalizării achiziţiilor de active»”, spune Claus Vistesen, analist la Pantheon Macro­economics.

Reacţia de pe piaţa valutară confirmă punctul nostru de vedere că Fed contează mai mult pentru traiec­toria cursului euro/dolar pe termen scurt decât ce face BCE, a mai spus el.

Draghi a anunţat joi majorarea achiziţiilor de obligaţiuni de la 60 de miliarde de euro pe lună la 80 de mi­liarde de euro, extinderea programului până în cel puţin martie 2017, lărgirea portofoliului de achiziţii pentru a include obligaţiuni emise de companii şi a redus dobânda pentru facilitatea de depozit de la -0,3% la -0,4%. Preşedintele BCE a anunţat, de asemenea, noi facilităţi de finanţare pentru bănci, considerate bailout-uri pentru instituţiile de credit mai slabe de la periferia zonei euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO