Burse - Fonduri mutuale

Rusii de la TMK vor investi peste 95 mil. dolari la Slatina si Resita pentru cresterea productiei

Rusii de la TMK vor investi peste 95 mil. dolari la Slatina si Resita pentru cresterea productiei
28.02.2007, 18:11 164

Grupul rus TMK, al doilea producator de tevi la nivel mondial, are in plan investitii cumulate de 95,2 milioane de dolari pana in 2011 la producatorul de tevi Artrom Slatina si Combinatul Siderurgic Resita, investitiile urmand sa asigure cresterea capacitatii de productie la cele doua societati.
La Artrom, TMK va investi in perioada 2007-2011 suma de 51,8 milioane de dolari, vizand atingerea unei capacitati de 365.000 de tone pe an. Circa 90% din productia companiei este destinata exportului.
In urma acestor investitii, grupul TMK estimeaza pentru Artrom Slatina o cifra de afaceri de circa 450 de milioane de dolari pana in 2011.
Anul trecut, Artrom a avut o cifra de afaceri de 119,3 milioane de dolari si un profit net de 11,96 milioane de dolari.
Producatorul de tevi TMK Artrom Slatina a finalizat o investitie in valoare de 41,9 milioane de dolari intr-o noua linie de productie a tevilor.
Prin finalizarea acestei investitii capacitatea de productie a TMK Artrom s-a dublat la 200.000 de tone pe an.
"Investitiile realizate la fabrica din Slatina de la preluarea acesteia de grupul TMK in 2001 au dus la crestere a productiei de aproximativ 10 ori, numai noua linie asigurand jumatate din productie.
Noul laminor reprezinta prima investitie din ultimii 20 de ani din industria romaneasca prin care s-a realizat o noua capacitate de laminare pornind de la zero", a declarat Adrian Popescu, presedintele Consiliului de Administratie al TMK Artrom.
Noul laminor va produce tevi fara sudura si are o capacitate de peste 100.000 de tone pe an. Anul trecut TMK Artrom a produs 101.000 tone tevi.
Produsele executate de aceasta linie de laminare se adreseaza in special industriei de automobile, precum si transportului produselor petroliere, energetice si industriei de constructii. Tevile realizate de noua linie de productie sunt produse cu valoare adaugata ridicata.
"Noua investitie de la fabrica din Slatina nu numai ca ne permite dublarea productiei, dar reprezinta un pas important in atingerea obiectivului nostru de a deveni principalul producator de tevi mecanice din Europa. Investitiile realizate in ultimii ani in Romania ne-au ajutat sa obtinem produse performante in conformitate atat cu standardele calitative, cat si cu reglementarile de mediu impuse de Uniunea Europeana. De aceea am decis continuarea programului investitional pentru modernizarea celor doua fabrici din Romania", a declarat Konstantin Semerikov, CEO al grupului TMK.
La Combinatul Siderurgic Resita (CSR), grupul TMK a investit 20,5 mil. dolari intr-o noua instalatie de turnare continua cu o capacitate de 450.000 de tone pe an. Noua instalatie produce materia prima folosita de catre TMK Artrom Slatina pentru producerea tevilor laminate. Prin punerea in functiune a masini de turnare continua TMK Resita isi va reduce costurile de productie cu peste 60 de dolari pe tona.
"Aceasta ultima investitie ne va permite integrarea completa a celor doua uzine in subgrupul TMK in Romania", a declarat Adrian Popescu.
In perioada 2007-2011 TMK va investi in fabrica de la Resita alte 43,4 milioane de dolari. Finalizarea programului de investitii va asigura uzinei de la Resita o cifra de afaceri de 250 de milioane de dolari, pana in 2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO