Business Hi-Tech

Cu o capitalizare de 300 mld. $, Apple a ajuns a doua cea mai valoroasă companie din lume

Cu o capitalizare de 300 mld. $, Apple a ajuns a doua cea mai valoroasă companie din lume

Autor: Magraon Andreea

04.01.2011, 23:51 47

Compania americană Apple, producătorul telefoanelor Apple şi alcomputerelor Mac, a ajuns la o capitalizare de piaţă de 302,32miliarde de dolari, devenind cea mai valoroasă companie din lumedupă grupul petrolier Exxon Mobil.

În luna mai anul trecut, Apple a câştigat titlul de cea maivaloroasă companie de IT după ce a ajuns la o capitalizare de222,12 miliarde de dolari.

Înfiinţată în 1978 de Steve Jobs, Steve Wozniak şi Ronald Waynecu un capital de 250.000 de dolari, Apple a obţinut la fineleanului fiscal 2009-2010 încheiat la 30 septembrie 2010 veniturirecord de 65,2 miliarde de dolari, cu creşteri pe segmentulcomputerelor Mac şi al telefoanelor iPhone. Cu toate acestea,vânzările de playere portabile iPod au scăzut, potrivit preseiinternaţionale.

Analiştii susţin însă că Apple nu va depăşi în viitorul apropiatvaloarea de piaţă a Exxon Mobil, în prezent de 376 de miliarde dedolari. Ei au dat drept argumente preţul în creştere al petroluluişi apariţia pe piaţă a tot mai multor telefoane mobile carefuncţionează pe populara platfromă Google Android.

Lansarea în 2001 a playerului portabil iPod a marcatdiversificarea sursei de venituri a Apple, care se baza până atuncipe computerele Mac, lansate iniţial în 1984. Dispozitivul ocupăprimul loc în topul celor mai vândute playere portabile, cu vânzăride peste 250 de milioane de unităţi, potrivit companiei. Playerulportabil a atras după sine şi lansarea în 2003 a iTunes, magazinulonline de muzică al Apple, în prezent cel mai mare din lume.

Valoarea companiei aproape s-a dublat în ultimii patru ani, înprincipal datorită produselor lansate. Cel mai cunoscut gadget alcompaniei este telefonul iPhone, lansat în ianuarie 2007. Înprezent este cel mai vândut telefon din lume, iar analiştii de labanca de investiţii Morgan Stanley estimează că în acest an numărulde utilizatori de iPhone ar putea atinge 100 de milioane.

Anul trecut Apple a lansat iPhone 4, cea mai recentă variantă atelefonului. Dispozitivul este cu 24% mai subţire decât modelulprecedent, 3GS, ceea ce îl face cel mai subţire smartphone dinlume. iPhone 4 are un ecran multitouch de 3,5 inch (9 cm). Bateriaare o durată de viaţă mai mare care permite 7 ore de convorbire. Deasemenea, are în partea din faţă o cameră video, care permiterealizarea de videoconferinţe. Telefonul este disponibil în Româniala operatorii de telefonie mobilă de la 99 de euro la abonamente pedoi ani.

Apple a dat anul trecut lovitura pe piaţă cu iPad, tablet PC-ulcare s-a vândut în primul trimestru de vânzare în 4 milioane deunităţi.

Dispozitivul are mai puţin de un kilogram şi un ecran multitouch de 25 cm. Bateria ţine până la 10 ore. Este unul dintre celemai populare gadgeturi ale momentului, drept pentru care companiirivale ale Apple au anunţat încă de anul trecut produseasemănătoare sau se pregătesc să lanseze în 2011. Analiştiiestimează pentru acest an vânzări de peste 40 de milioane deunităţi. În România preţul tabletei variază între 2.300 de dolarişi 3.800 de dolari, în funcţie de capacitatea de stocare şi deopţiunile de conectare la internet.

Apple s-a distanţat de rivalii săi din IT: Google are ocapitalizare de 194 de miliarde de dolari, Microsoft - 239 mld.dolari, IBM - 183 mld. dolari şi Facebook - 50 mld. dolari.

Bijuteriile coroanei: un player, un telefon şi o tabletăPC

iPod - Lansat în 2001, dispozitivul ocupă primul loc în topulcelor mai vândute playere portabile, cu vânzări de peste 250 mil.unităţi, potrivit Apple. Dispozitivul portabil a fost produsul carea diversificat sursa de venituri a Apple, bazată până atunci pecomputerele Mac. Playerul a atras după sine şi lansarea în 2003 aiTunes, magazinul online de muzică al Apple.

iPhone - A fost lansat în 2007 şi este unul dintre cele maivândute telefoane din lume. Potrivit analiştilor în acest annumărul de utilizatori de iPhone ar putea atinge 100 de milioane,având în vedere vânzările în creştere încă de la lansarea de acumpatru ani. Anul trecut Apple a lansat iPhone 4, disponibil înRomânia de la 99 de euro la abonamente pe doi ani.

iPad - A fost lansat la începutul anului trecut şi pus învânzare în martie 2010, înregistrând vânzări de 4 milioane deunităţi numai în primul trimestru. Dispozitivul are mai puţin de 1kg şi un ecran de 25 cm. Este unul dintre cele mai popularegadgeturi ale momentului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO