Business Hi-Tech

Guvernul a păstrat taxele minime pentru licitaţia 5G la 693 mil. euro. Şeful ANCOM: Suntem acum pe ultima sută de metri pentru lansarea acestei licitaţii

Guvernul a păstrat taxele minime pentru licitaţia 5G la...

Autor: Adrian Seceleanu

16.09.2022, 00:00 301

Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) va organiza în „câteva săptămâni“ aşa-numita licitaţie 5G, prin care scoate la vânzare spectru radio necesar operatorilor de telecom pentru a extinde pe scară largă reţele folosind tehnologia amintită, aceasta fiind cea mai mare licitaţie de acest tip organizată din 2012 încoace. Ultimul pas necesar s-a consumat miercuri după ce guvernul a aprobat şi a trimis la Monitorul Oficial tabelul cu preţurile minime de pornire pentru licitaţie, a căror sumă cumulată este de 693 mil. euro.

„Licitaţia de spectru va impulsiona conectivitatea în România prin creşterea cantităţii de spectru radio necesar pentru ca economia şi societatea să beneficieze de servicii de comunicaţii electronice de bandă largă, bazate pe noile tehnologii. Suntem acum pe ultima sută de metri pentru lansarea acestei licitaţii“, a declarat Vlad Stoica, preşedintele ANCOM. Operatorii ar trebui să-şi cântărească bine opţiunile, a spus Bogdan Iana, vicepreşedinte al ANCOM. „O nouă etapă de punere la dispoziţia pieţei comunicaţiilor a unei cantităţi importante de spectru radio va avea loc în câteva săptămâni şi va fi baza pentru înviorarea dinamicii sectorului.“

„Sperăm ca operatorii să îşi cântărească bine ofertele, căci spectrul e valoros, durata licenţelor este mare, iar anii ce vor urma sunt provocatori din mai multe puncte de vedere. Noi, echipa ANCOM, am făcut eforturi importante pentru a creşte încrederea operatorilor în perspectivele pe termen lung ale comunicaţiilor mobile în România“.

În cadrul licitaţiei vor fi disponibili 555 MHz în cele patru benzi de frecvenţe, operatorii câştigători urmând să acopere cu servicii de bandă largă minim 70% din populaţia ţării, majoritatea zonelor urbane, autostrăzile existente, aeroporturile internaţionale şi căile ferate modernizate, precum şi un număr de 480 de localităţi identificate ca neacoperite sau slab acoperite cu servicii de comunicaţii mobile. În cadrul procedurii de selecţie ANCOM va acorda drepturi de utilizare care vor intra în vigoare din 2023, respectiv 2026 şi vor avea durata de valabilitate de 25 de ani, respectiv 22 de ani. Excepţie fac drepturile din banda 2600 MHz, pentru care durata de valabilitate va fi de 6 ani şi 3 luni, necesară pentru alinierea cu celelalte drepturi existente în această bandă. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO