Business Hi-Tech

Povestea omului care a inventat primul virus de calculator. Fred Cohen: “Dacă nu o făceam eu, ar fi făcut-o alţii”

Povestea omului care a inventat primul virus de calculator. Fred Cohen: “Dacă nu o făceam eu, ar fi făcut-o alţii”

Autor: Gândul

09.02.2011, 14:34 110

Două miliarde de oameni îi poartă pică fără să-l cunoască, scrieGândul. Se numeşte Fred Cohen şi în urmă cu 26 de ani ainventat primul virus de calculator. Scuza lui este că prin muncape care a făcut-o ulterior a dezvoltat şi modalităţi de a protejacomputerele de ameninţările pe care le-a creat.

Totul a început pe când era student la Universitatea SouthernCalifornia. După ce în altă universitate s-a creat un "cal troian"care le permitea hakerilor să obţină accesul în sitemul e operareal anumitor maşini, Cohen s-a gândit că respectivul "troian" poatefi programat să se multiplice. "Stăteam în sala de clasă şi mi-amdat seama că dacă "troianul" s-ar putea multiplica în alteprograme, atunci toate programele respective ar fi infectate, cătoţi cei ce ar folosi acele programe de la alte terminale s-arinfecta la rândul lor şi aşa mai departe", a povestit Cohen pentruBBC. Cohen a împărtăşit ideea sa cu un expert în securitateacomputerelor de la universitate, doctorul Len Adleman. "Fred m-aabordat şi mi-a spus că a descoperit un nou tip de ameninţarepentru computere. A început să-mi descrie conceptul a ceea ce numimacum "virus". A vrut să facă experimentul pe computerul meupersonal, dar nu avea rost pentru că era clar că ideea lui o săfuncţioneze", a povestit Adleman.

Chiar şi aşa, Cohen a insistat să-şi dovedească ideea, astfel căprimul virus de calculator a fost creat. Cohen spune că sentimentulde succes a fost dublat imediat de unul de vină. Vedeţi povestea celui care a inventatprimul virus de calculator pe www.gandul.info.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO