Business Hi-Tech

Telecomul Postei cumpara de la chinezi echipamente de 94 mil. dolari

31.07.2003, 00:00 39



Compania Zhongxing Telecommunication Equipment (ZTE) din China si POSTelecom au semnat ieri contractul de livrare a echipamentelor necesare realizarii infrastructurii noului operator de telecomunicatii, valoarea acordului ridicandu-se la 94 milioane de dolari, pe o durata de patru ani.



ZTE a fost desemnata, in cursul lunii iulie, castigatoare a licitatiei pentru furnizarea echipamentelor POSTelecom, la care au participat si Alcatel Bell Shanghai si Huawei Technologies.



"Acest proiect este unul important pentru Compania Nationala Posta Romana (CNPR), actionarul majoritar al POSTelecom, si in acelasi timp o provocare. Speram ca in cateva luni sa lansam si oferta comerciala, bazata pe tarife concurentiale. Noul operator va avea avantajul unei tehnologii de varf, care ii va asigura o eficienta economica ridicata. Succesul POSTelecom va depinde de tarifele practicate si de calitatea serviciilor oferite", a declarat presedintele CNPR, Gabriel Mateescu.



Potrivit acordului, ZTE va asigura atat furnizarea solutiei tehnice, proiectarea retelei POSTelecom, livrarea echipamentelor si finantarea acestora, cat si atragerea partenerilor strategici in vederea asistentiei manageriale si operationale a proiectului.



Reteaua noului operator se va baza pe tehnologia Softswitch NGN (Next Generation Network) si va oferi servicii de telecomunicatii de baza si cu valoare adaugata, respectiv transmisii de voce si de date.



"Finantarea echipamentelor se va face printr-un credit ce urmeaza sa fie acordat fie de Banca de Export-Import a Chinei, fie de Banca Industriala si Comerciala a Chinei. Creditul va fi garantat de actionarii POSTelecom. Pe langa aceasta finantare, operatorul are nevoie de 100 de milioane de dolari pentru acoperirea costurilor operationale in urmatorii patru ani, fonduri care urmeaza sa fie asigurate din veniturile generate de activitatea operatorului si de ZTE si/sau de China Unicom, prin vanzarea de catre CNPR a unui pachet de 29% din actiunile operatorului, la care se vor adauga si alte sume de bani", a afirmat Mateescu.



Recent, Mateescu a declarat ca POSTelecom va primi de la Banca de Export-Import a Chinei un credit de 80 de milioane de dolari, pe termen de 11 ani si o perioada de gratie de trei ani, pentru finantarea achizitiei echipamentelor operatorului.



"Din calculele noastre, veniturile POSTelecom in primii patru ani de activitate se vor ridica la 137 milioane de dolari. Dobanda pentru acest credit inca nu a fost stabilita, dar va fi una atractiva", a mai spus Mateescu.



Infiintata recent, POSTelecom are ca actionari Posta Romana, cu 80% din capital, Grupul Industrial Roman, cu 10%, Banca Comerciala Romana (BCR) - 5% si societatile de investitii financiare Banat-Crisana si Oltenia cu cate 2,5%. Capitalul social al companiei se ridica la trei milioane de dolari.



Intr-o prima faza, serviciile de telefonie fixa si Internet ale POSTelecom vor fi furnizate in orasele Bucuresti, Craiova, Cluj, Brasov, Iasi, Bacau si Constanta, urmand ca ulterior reteaua operatorului sa fie extinsa in toate resedintele de judet ale tarii.



"Legatura intre judete (backbone-ul retelei) va fi asigurata prin inchirierea de infrastructura de la alti operatori, cum ar fi RomTelecom, Telecomunicatii CFR, Teletrans sau Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR). Pentru bucla locala (legatura intre o retea si utilizatorii finali de servicii), POSTelecom va investi, urmand sa construiasca o infrastructura bazata pe suport radio sau pe fibra optica", a mai spus Mateescu.



ZTE este unul dintre cei mai importanti furnizori de echipamente de telecomunicatii din China si la nivel international. Titlurile companiei sunt listate la bursa de valori din China.



In 2002, ZTE Corporation a inregistrat un profit net de 69 milioane de dolari la un volum al cifrei de afaceri de 1,336 miliarde de dolari. Compania numara peste 13.000 de angajati si peste 50 de reprezentante pe plan mondial.



China Unicom a fost infiintata in Hong Kong in februarie 2000. Compania activeaza ca operator GSM si CDMA, numarul utilizatorilor sai ridicandu-se, la 31 martie 2003, la 56,88 milioane de clienti GSM si 8,05 milioane de utilizatori CDMA. Actiunile China Unicom sunt listate la bursele din New York si Hong Kong.



CNPR a consemnat, in 2002, un profit brut de 449 miliarde de lei, la un total al veniturilor de 4.941 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO