Business Hi-Tech

Veniturile Telekom România au crescut la 985 mil. euro în 2016, dar grupul a avut pentru prima oară încasări anuale mai mici decât Orange

Veniturile Telekom România au crescut la 985 mil. euro...

Autor: Adrian Seceleanu

02.03.2017, 10:47 943

Grupul Telekom România, format din fostele companii Cosmote şi Romtelecom, a înregistrat în anul 2016 venituri totale de 985 mil. euro, mai mari cu 1 mil. euro (0,1%) decât în anul precedent, conform rezultatelor publicate de Deutsche Telekom, acţionarul majoritar. În ciuda creşterii uşoare înregistrate de Telekom, rezultatele pe anul 2016 marchează o premieră: grupul pierde pentru prima oară în faţa Orange, liderul pieţei mobile, poziţia de lider din punct de vedere al încasărilor totale, în condiţiile în care subsidiara grupului francez a raportat o cifră de afaceri de 987 mil. euro pentru anul anterior. De notat este însă că veniturile totale raportate de cele două grupuri includ şi vânzările de smartphone-uri, tablete şi accesorii - care au început să aibă o pondere semnificativă în rulaj. Cele două companii, Telekom şi Orange, nu publică şi date comparabile privind veniturile înregistrate exclusiv din vânzarea de servicii de telecomunicaţii, care ar permite o comparaţie mai relevantă privind performanţa celor doi operatori.

Veniturile din serviciile fixe au fost de 557 mil. euro, în scădere cu 0,9% faţă de anul anterior în timp ce veniturile din serviciile mobile au urcat cu 1,4% la 428 mil. euro, conform datelor DT.

Grupul Telekom România a raportat un profit operaţional (EBITDA) de 175 mil. euro, în scădere cu 14,6% faţă de anul anterior. Marja EBITDA ca procent din venituri a scăzut anul trecut la 17,8%.

Investiţiile grupului Telekom România s-au ridicat la 117 mil. euro anul trecut, în scădere cu 11,4% faţă de anul anterior.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO