Business Internaţional

„Criza a lăsat în ţările germanice industrii bancare amputate şi neprofitabile“

Banca centrală a SUA au avertizat că operaţiunile Deutsche Bank - ca şi Lehman Brothers o mare bancă de investiţii - de pe continentul nord-american sunt prea slabe pentru a suprevieţui unei noi crize economice majore. Foto: AFP

Banca centrală a SUA au avertizat că operaţiunile Deutsche Bank - ca şi Lehman Brothers o mare bancă de investiţii - de pe continentul nord-american sunt prea slabe pentru a suprevieţui unei noi crize economice majore. Foto: AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

15.06.2015, 00:07 1529

În Germania, băncile regionale sunt ineficiente, infestate cu credite neperformante şi expuse la active riscante. Deutsche Bank, cea mai mare bancă a ţării, este pusă la zid pentru abuzurile din trecut într-o perioadă în care caută cu disperare să-şi adapteze modelul de afaceri la mediul actual.

În Austria, sistemul bancar, prost gestionat, are probleme şi mai evidente, cu unul din landuri la un pas de colaps financiar din cauza unei bănci în faliment. Cele mai mari bănci ale ţării nu reuşesc să-şi reclă­dească profitabilitatea. Pentru Raiffeisen, pierderile de 463 milioane euro din 2014 au fost deznodământul „normal“ al unei serii de câţiva ani de scăderi de profit. Anul 2014 a adus pentru Erste pierderi de nu mai puţin de 1,4 miliarde euro. În ultimul an acţiunile celor două bănci s-au tranzacţiont haotic. Cotaţiile titlurilor Raiffeisen sunt la jumătate. 

Iar toate aceste probleme survin în condiţiile în care noua tendinţă în Europa este ca guvernul să nu mai intervină financiar pentru a sprijini băncile care se prăbuşesc.

Uneori lucrurile mărune sunt începutul unor evenimente care fac istorie. Decizia din 2008 a guvernului SUA de a lăsa banca de investiţii Lehman Brothers să se prăbuşească este factorul care a grăbit transformarea bulei de pe piaţa ipotecară în criză financiară mondială.

 

Retrogradări-avertizări

Unui gest al agenţiei de rating Standard & Poor’s ar trebui, poate, să i se dea o atenţie mai mare. Agenţia a redus calificativele Deutsche Bank, Commerzbank, Erste şi pe ale altor bănci germane şi austriece pentru că este din ce în ce mai puţin probabil ca guvernele, care încă nu şi-au revenit complet după criza financiară mondială, să le furnizeze ajutor dacă va veni o nouă criză, scrie Bloomberg. În întreaga Uniune Europeană s-au cheltuit 661 miliarde de euro din 2008 până în 2013 pentru recapitalizarea băncilor şi pe măsuri de curăţare a activelor toxice.

S&P a avertizat că în Austria concurenţa dintre bănci se transformă într-o problemă de stabilitate financiară. „Supracapacitatea semnificativă a operaţiunilor locale ale băncilor austriece are ca efect venituri foarte reduse şi poate pune în pericol stabilitatea sistemului bancar austriac“, spun analiştii agenţiei de rating.

Altă agenţie de rating, Moody's Investors Service, a redus în martie ratingul landului Carinthia, care garantează datorii de 10,2 miliarde de euro ale Heta, fondul de tip „bad bank“ al Austriei, cu patru trepte, de la „A2“ la „Baa3“ şi a avertizat că pot urma retrogradări ale unor bănci austriece deţinute de stat care sunt expuse la acest fond.

Guvernul austriac a pregătit calea impunerii de pierderi pentru cei care deţin obligaţiuni Heta când a exclus sprijinirea acestei „bad bank“, unde sunt „parcate“ activele toxice ale băncii falimentare Hypo Alpe-Adria-Bank. Garanţiile Carinthia, care în 2006 au atins maximul de 25 miliarde euro, sunt principalul motiv pentru care Hypo Alpe a fost salvată de stat în 2009.

 

Împrumut pentru salarii

Guvernul a prelungit agonia landului Carinthia acordându-i un credit de urgenţă de 343 milioane euro prin autorităţile locale să poată plăti salarii, potrivit Reuters. Carinthia în niciun caz cu poate plăti dacă investitorii vor cere, garanţiile de 10 miliarde euro pentru datoriile Heta. Bugetul anual al landului este de cinci ori mai mic.

Una din cauzele principale ale problemelor Hypo este supraexpunerea în sud-estul Europei prin credite pentru aproape orice. Banca a fost naţionalizată în 2009, când împrumuturile nerecuperabile au ajuns la 18 miliarde euro. Raiffeisen şi Erste sunt active în aceeaşi regiune.

„Haosul din Ucraina, criza economică din Rusia, turbulenţele politice din Ungaria şi creşterea anemică din România le-au ajuns din urmă pe băncile austriece şi au dus la o serie de avertizări de profit, expunând greşeli de management şi strategia de a sta şi a spera la mai bine“, scrie Reuters despre băncile austriece.  

 

„Sectorul bancar german este prin structura sa neprofitabil“

Cât despre sectorul bancar german, aceste este prin structura sa neprofitabil, spune Philippe Bodereau, manager de portofoliu la PIMCO, unul dintre cele mai mari fonduri de investiţii în obligaţiuni din lume. Din cauza acestui mediu Deutsche Bank are puţine opţiuni şi se chinuie să-şi impulsioneze veniturile.

Una dintre puţinele soluţii pentru DB, care s-a bazat până acum mai ales pe operaţiuni de trading – unde, după unele calcule, are o expunere de sute de miliarde de euro -, este să rămână o bancă de investiţii mai mare decât ceilalţi concurenţi europeni, chiar dacă presiunile noilor reglementări duc la creşterea costurilor. Crizele care au lovit zona euro au forţat statele să-şi restructureze băncile şi au lăsat în ţările vorbitoare de germană industrii bancare amputate, supraaglomerate şi neprofitabile, a explicat Bodereau.

Chiar şi Bundesbank, banca centrală a Germaniei, printr-unul dintre membrii consiliului, Andreas Dombret, recunoaşte că băncile nemţeşti trebuie să-şi reevalueze modelul de business pentru a deveni mai stabile. Dombret a asigurat, însă, pot rezista acum mai bine crizelor.

În afară de modelul de afaceri neadaptat la mediul actual, o altă problemă majoră a Deutsche Bank sunt scandalurile în care este implicată, cauzate de abuzurile din trecut şi care-i aduc amenzi considerabile. Doar în aprilie anul acesta banca a fost obligată să plătească 1,2 miliarde dolari într-o anchetă desfăşurată de autorităţile americane şi britanice privind manipuarea dobânzii LIBOR. Iar pentru DB scandalurile par să nu se mai oprească.

 

Băncile nemţeşti de economii

În urmă cu câteva zile, agenţia de rating Fitch a avertizat că nu este clar dacă asociaţiile de bănci regionale de economii din Germania se vor sprinjini una pe alta în caze de pericol.

Scenariul de bază al Fitch este că asociaţiile se vor înscrie într-un mecanism de sprijin reciproc pentru că dacă nu vor face aşa îşi vor submina credibilitatea şi vor vătăma economia. Firma de rating a retrogradat toate cele şase instituţii de credit şi de economii germane cunoscute drept Landesbanken, bănci controlate de guvernele regionale. Singura dintre ele cu o situaţie financiară neîngrijorătoare este LBBW. Restul sunt subcapitalizate, ineficiente, infestate cu credite neperformante, neperfomante şi expuse la active riscante, scrie Forbes. De fapt, aceste Landesbanken ar fi trebuit de mult restructurate. Doar performanţa puternică de până acum a economiei germane le-a scăpat de reformă. Una dintre cele mai solide Landesbanken este BayernLB. Banca a încasat pierderi puternice în 2014 din cauza expunerii la banca cu probleme Hypo Alpe Adria şi a vânzării diviziei maghiare MKB, în care a injectat capital substanţial pentru a o face mai atractivă. De asemenea, BayernLB are o expunere de 1,8 miliarde euro la Rusia. Banca a câştigat recent la Munchen  un proces împotriva statului austriac privind recuperarea împrumuturilor de 1,5 miliarde euro date Hypo Alpe Adria, însă aceasta nu înseamnă că  va primi vreun ban înapoi. Are neboie de ajutorul instanţelor austriece de judecată, nu de al celor germane. Cazul va fi încheiat probabil peste câţiva ani.

SaarLB, un alt membru al reţelei de Landesbanken, este slab capitalizată şi activele sale nu sunt sufficient de diversificate.  

NORDLB şi BremerLB pierd capital din cauza creşterii creditelor neperformante. Situaţia le este agravată de aprecierea dolarului.

HSH Nordbank pare să fie cea mai slabă. Banca este sprijinită cu garanţii de guvernele locale ale landurilor Hamburg şi Schleswig-Holstein. Comisia Europeană investighează dacă nu cumva aceste garanţii încalcă regulile ajutorului de stat. HSH a fost forţată să se bazeze pe garanţii pentru a strange capitalul cerut pentru a trece de testele de stress ale BCE din toamna trecută. Guvernul a cheltuit enorm pentru salvarea Landesbanken din criza financiară din 2008 şi din criza datoriilor din 2011. Până acum Berlinul nu a dat semne că va urma exemplul guvernului austriac, care refuză să mai sprijine băncile controlate de stat. Dar dacă CE declară garanţiile ilegale, HSH este condamnată. Berlinul nu va fi lăsat să o salveze din nou.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO