Business Internaţional

Grecia ar putea prezenta vineri noi măsuri de austeritate

Autor: Bogdan Cojocaru

02.06.2011, 16:52 220

Guvernul elen intenţionează săprezinte vineri un nou program vizând reducerea deficitului bugetarcare include accelerarea planurilor de privatizare şi un pachet demăsuri de reducere a cheltuielilor cu 6,4 miliarde de euro, audeclarat surse guvernamentale, citate de Reuters.

Programul, care include majorăride taxe, vine după ce agenţia de evaluare financiară Moody's a dusratingul Greciei cu trei trepte mai jos în categoria "junk" şi afost convenit de guvern şi reprezentanţi ai FMI, UE şi BCE aflaţila Atena. Noile măsuri de austeritate au ca scop reducereadeficitului bugetar uriaş al statului şi eliberarea unei tranşe de12 miliarde de euro din pachetul de salvare de 110 miliarde de euroconvenit anul trecut cu instituţiile financiare internaţionale şiUE.

Deoarece acest pachet, care a fostînsoţit de măsuri severe de austeritate, nu a reuşit să repună pepicioare finanţele greceşti, Atena negociază un al doilea programde salvare care ar putea aduce 65 miliarde de euro până în2013.

Imaginea pe care UE o are despreurmătorul program de asistenţă financiară diferă de cea a BCE, ceidin urmă opunându-se ferm oricărei forme de restructurare adatoriilor.

Un oficial al băncii centrale azonei euro, Juergen Stark, a oferit recent speranţa unui compromisspunând că o înţelegere cu investitorii pentru rostogolireadatoriilor elene poate fi acceptată, dar numai în cadrul unuipachet mai larg de măsuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO