Business Internaţional

Grecii si-au amanetat viitorul pentru a iesi din constrangerea pietelor: Grecia primeste 110 mld. euro, cea mai mare salvare de la faliment din istorie

03.05.2010, 00:00 37

Grecia a primit ieri 110 mld. euro de la statele din zona eurosi de la Fondul Monetar International, cel mai mare ajutorfinanciar din istorie acordat unui stat. In schimbul acestorfonduri, echivalente cu circa jumatate din PIB-ul statului (240mld. euro in 2009), autoritatile de la Atena au promis adoptareaunor masuri de austeritate extrem de dure. Grecia promite reducerila nivelul cheltuielilor bugetare de pana la 10% din ProdusulIntern Brut (PIB), economisirea a 30 mld. euro la bugetul de statpana in 2012, eliminarea salariilor 13 si 14 primite de greci desarbatori, majorarea taxelor, printre care si TVA-ul de la 21% la23%.

Ramane insa de vazut daca statul elen va putea sa se tina decuvant si sa aplice masurile de austeritate la care s-a angajat."Masurile sunt foarte greu de respectat, avand in vedere experientadin trecut a Greciei si rezistenta sociala, care este ridicata inaceasta tara, insa grecii nu au alta optiune", a spus IonutDumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.

Statele din zona euro au fost considerate intotdeauna exemple derigurozitate si disciplina fiscala, o preconditie esentiala pentruaderarea la uniunea economica si monetara. Ironia sortii face caverigile slabe ale zonei euro sa trebuiasca sa urmeze exemplulLetoniei, unul dintre statele cel mai puternic afectate de crizamondiala, care nu este membru al zonei euro. Guvernul statuluibaltic a redus salariile bugetarilor cu 25% si a redus numarulangajatilor din sectorul public cu 20%.

Profesorul de economie Daniel Daianu a afirmat ca pachetul deasistenta financiara destinat Greciei nu inseamna, din punct devedere teoretic, un bail-out si poate fi considerat un ajutorpentru grupurile bancare europene, cu expunere la economia elena.Printre marile banci expuse pe Grecia, prezente si in Romania senumara banca franceza Société Générale, care controleaza BRD,Crédit Agricole, care detine grupul grec Emporiki Bank, prezent sipe piata locala si cei mai mari creditori austrieci prezenti si inRomania, printre care Erste Group, ce controleaza BCR, siRaiffeisen. Grupurile austriece au o expunere totala de 4 mld.euro, dintre care 1 mld. euro este expunerea Erste Bank. Toateaceste banci au fost deja ajutate de statele lor cu zeci demiliarde de euro dupa caderea Lehman Brothers. Dupa falimentulbancii de investitii americane Lehman Brothers Romania a fostnevoita sa ceara asistenta financiara internationala de 20 mld.euro. Ce va fi acum? "Nu cred ca putem face o paralela cu ceea ces-a intamplat dupa falimentul Lehman Brothers, care a acutizatcriza mondiala. In acea perioada, Romania avea nevoie sa finantezedeficitul de cont curent si sa rostogoleasca o serie de datorii. Inprezent, deficitul de cont curent al tarii noastre a scazut", adeclarat Dumitru de la Raiffeisen.

Liviu Voinea, directorul Grupului de Economie Aplicata, credeinsa ca Romania ar putea fi afectata de existenta acestui pachet definantare a Greciei, prin prisma faptului ca resursele monetare lanivelul UE sunt limitate si includerea lor in finantarea guvernuluide la Atena ar putea reduce din fondurile UE disponibile pentruRomania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO