Business Internaţional

Industria cărbunelui din Marea Britanie, de unde a pornit revoluţia industrială, este pe cale să dispară din cauza americanilor

Cărbunele de import pentru centralele electrice ale Marii Britanii este cu aproximativ 25% mai ieftin decât cel produs local.

Cărbunele de import pentru centralele electrice ale Marii Britanii este cu aproximativ 25% mai ieftin decât cel produs local.

Autor: Daniela Stoican, Bogdan Cojocaru

28.04.2014, 00:00 4335
Sectorul minier din Marea Brita­nie riscă să dispară odată cu închiderea, peste doi ani, a două din ultimele trei mine subterane de cărbuni din ţară, „ajutat“ de importurile ieftine din SUA, spre profitul producătorilor de căr­bune din Rusia, scrie The Wall Street Journal. 

Cărbunele de import folosit de ter­mo­centralele Marii Britanii este cu apro­ximativ 25% mai ieftin decât cel pro­dus local. Sectorul minier britanic a trecut printr-un declin accentuat, care datează din anii 1980 când „Doamna de Fier“, premierul Margaret Thatcher, a învins în lupta cu sindicatele miniere şi a deschis calea unui lung şir de închideri de mine.

Principalul beneficiar al închide­rilor ultimelor mine britanice este Rusia, care asigură aproape jumătate din importurile de cărbuni ale Marii Britanii. În contextul conflictului dintre Occident şi Rusia legat de Ucraina unii observatori sunt îngrijo­raţi că agravarea acestuia ar putea afecta importurile de cărbune rusesc. SUA şi Columbia asigură împreună aproape 50% din importurile de cărbuni ale Marii Britanii.

Anul trecut cel mai mare producător de cărbuni din Marea Britanie, UK Coal, a fost plasat sub administrare specială. Compania, deţinută în prezent de Fondul Naţional de Pensii din Marea Britanie şi de o organizaţie a angajaţilor, intenţionează să închidă minele de adâncime de la Kellingley şi Thoresby, ceea ce va avea drept rezultat pierderea a 2.000 de locuri de muncă.

Statul insular foloseşte cărbunele pentru a genera aproximativ 40% din necesarul său de electricitate. Marea Britanie importă în prezent de patru ori mai mult cărbune decât produce.

Producţia de cărbuni a Marii Britanii scade neîntrerupt de când guvernul lui Margaret Thatcher a învins sindicatele miniere, care organizaseră o grevă de proporţii în anii 1980.

Când Thatcher a venit la putere în 1979, Marea Britanie producea 122 de milioane de tone de cărbune în 219 mine de adâncime şi în 58 de mine de suprafaţă. Anul trecut producţia locală a reprezentat doar 10% din acea can­titate, adică aproximativ 12,2 milioane tone, cel mai scăzut nivel din istoria modernă. Producţia se va prăbuşi şi mai mult după finalizarea închiderii celor două mine. Acest lucru va arăta cât de dependentă a devenit Marea Britanie de furnizori străini.

Importurile anuale de cărbuni folosiţi în Marea Britanie pentru producţia de electricitate s-au dublat din 2002 până în prezent.

 

Gazele americane sunt chiar mai ieftine decât cărbunele

Problemele industriei cărbunelui s-au înrăutăţit în ultima vreme din cauza cantităţii masive de cărbune american ieftin care a ajuns pe pieţele internaţionale ca efect secundar al boom-ului gazelor de şist. Deoarece gazele au devenit foarte ieftine pe piaţa americană, chiar mai ieftine decât cărbunele, producătorii de electricitate din SUA şi-au adaptat producţia trecând de la cărbune la gaze. Excesul de cărbuni ieftini americani a luat calea exportului, ceea ce a scos de pe piaţă producători locali, printre altele pe cei din Europa. 

„Preţul cărbunelui, aflat la un minim istoric la nivel internaţional, şi o liră sterlină puternică înseamnă că pentru noi costurile sunt prea mari pentru a ne permite să susţinem afacerea şi aceasta era singura variantă pentru companie“, a declarat Kevin McCullough, CEO-ul UK Coal.

Rusia a acoperit aproape jumătate din importurile Marii Britanii de cărbune pentru centralele electrice anul trecut, Marea Britanie importând în principal de la cel mai mare producător rus de cărbune, Siberian Coal Energy.

Scăderea preţurlor la nivel internaţional, combinată cu costurile mai mici de dezvoltare a exploatărilor din Rusia şi Columbia şi cu forţa de muncă ieftină de acolo înseamnă că exploatările de cărbune mai scumpe din Europa nu pot fi competitive dacă nu sunt subvenţionate. Cărbunele de import pentru centralele electrice ale Marii Britanii este cu aproximativ 25% mai ieftin decât cel produs local, chiar dacă unele dintre centralele care folosesc cărbunele rusesc sunt aproape de minele pe care le închide UK Coal.

„Este foarte supărător pentru noi că 40% din electricitatea noastră este produsă din cărbuni şi că majoritatea cantităţii de cărbuni este importată. Odată ce vom fi total dependenţi de importuri, cărbunele ieftin nu va rămâne ieftin la nesfârşit. Preţurile la energie vor creşte, iar companiile britanice vor deveni necompetitive“, arată Chris Kitchen, secretar general al sindicatului din minerit National Union of Mineworkers, cândva foarte puternic, dar care şi-a pierdut influenţa după eşecul grevelor din anii 1980.

Dependenţa mare de cărbunele rusesc ar putea deveni o problemă dacă tensiunile diplomatice legate de Ucraina escaladează şi dacă sancţiunile împotriva Rusiei vor fi intensificate.

În cazul stopării livrărilor de cărbune rusesc pe piaţa europeană, acestea ar putea fi înlocuite, dar acest lucru ar putea dura mult, iar preţurile ar creşte cu siguranţă, spun analiştii.

„Există îngrijorarea că dacă ar exista sancţiuni împotriva Rusiei, acest lucru ar putea avea un impact asupra importurilor de cărbune“, a spus Brian Ricketts, secretarul general al Asociaţiei Europene a Cărbunelui şi Lignitului.

 

Cărbunele reînvie în Europa

Un purtător de cuvânt al guvernului Marii Britanii a declarat că centralele electrice ar putea să înlocuiască rapid cărbunele furnizat anterior de UK Coal.

Atât pe termen scurt, cât şi lung, acest lucru ar însemna o creştere a importurilor de cărbune.

Phil Hare, director al firmei de consultanţă Poyry, a spus că va dura cel puţin un deceniu până când centralele pe bază de cărbuni din Marea Britanie se vor închide.

În Marea Britanie, companii de utilităţi precum Iberdrola preferă să folosească centralele mult mai poluante pe bază de cărbuni pentru că resursa este mai ieftină decât gazul natural.

La fel ca alte ţări europene, printre care şi România, Marea Britanie a făcut eforturi în ultimii ani pentru a majora cantitatea de energie produsă din surse puţin poluante.

Ieri Guvernul britanic a aprobat opt proiecte de energie regenerabilă care vor primi subvenţii în urma unei reforme a sistemului de subvenţionare. Preţul către furnizorii de electricitate va fi garantat pentru primii 15 ani de producţie.

Totuşi, producţia de electricitate pe bază de cărbuni creşte la nivelul Uniunii Europene în ciuda eforturilor politice de a promova sursele de energie mai curate, precum vântul sau energia nucleară. Aproximativ o treime din electricitatea generată în UE foloseşte cărbunii.

În România aproximativ 30% din electricitate a fost produsă din cărbuni în 2013, în scădere faţă de 40% în 2012.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO