Business Internaţional

Miracolul chinezesc: Beijingul anunţă că exporturile Chinei au crescut cu 3,5% în aprilie faţă de anul trecut, după ce estmările arătau un declin de 15%. Chinezii au trimis 27 miliarde de măşti medicale în toată lumea

sursa foto: Profimedia

Surplusul comercial al Chinei pentru luna aprilie a fost de 45,34 miliarde dolari, în comparaţie cu estimările de 6,35 miliarde dolari ale economiştilor chestionaţi de Reuters.

Autor: Alex Ciutacu

07.05.2020, 15:07 254

Exporturile Chinei au crescut în mod neaşteptat în luna aprilie, însă importurile au scăzut în aceeaşi lună, în contextul în care restricţiile de circulaţie impuse pentru a limita răspândirea virusului au fost relaxate, potrivit CNBC.

Datele de la Administraţia Generală a Vămilor publicate joi arată că exporturile denominate în dolari au crescut cu 3,5% faţă de aprilie 2019, în timp ce importurile au scăzut cu 14,2% în aceeaşi perioadă.

Economiştii chestionaţi de Reuters estimau un declin al exporturilor de 15,7% în aprilie, în timp ce aşteptau o scădere de 11,2% a importurilor.

În luna martie, exporturile Chinei au scăzut cu 6,6% faţă de anul anterior, în timp ce importurile au scăzut cu 0,9%.

Surplusul comercial al Chinei pentru luna aprilie a fost de 45,34 miliarde dolari, în comparaţie cu estimările de 6,35 miliarde dolari ale economiştilor chestionaţi de Reuters.

Pentru luna martie, China a raportat un surplus comercial de 19,9 miliarde dolari.

Înainte de publicarea datelor, Liu Li-gang, economistul-şef pentru China al Citigroup, a estimat că exporturile medicale ar putea duce la creşterea exporturilor totale, întrucât China a trimis în aprilie bunuri medicale în toată lumea.

„Cifrele arătau robust încă de la începutul lunii aprilie”, a spus Liu Li-gang pentru CNBC, înainte de publciarea rezultatelor.

Exporturie de bunuri medicale – care cuprind 27,8 miliarde de măşti medicale şi 130 milioane de costume de protecţie – ar fi contribuit la creşterea exporturilor în martie cu aprilie cu circa 2,7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO