Business Internaţional

O veste bună: Creşterea economică a zonei euro în al doilea trimestru se accelerează, sfidând estimările

O veste bună: Creşterea economică a zonei euro în al...

Autor: Dorin Oancea

29.07.2022, 12:42 96

Creşterea economică a zonei euro a accelerat în trimestrul al doilea faţă de precedentul, potrivit datelor preliminare publicate vineri, sfidând estimările privind o încetinire, datorită unei performanţe mult mai bune decât se preconiza în Spania, Franţa şi Italia, scrie Reuters.

Estimarea preliminară a Eurostat ar putea fi revizuită ulterior, dar arată rezistenţa economiei celor 19 ţări care împart moneda euro, pe fondul unei inflaţii record, în special a costurilor cu energia pentru industrie, şi a incertitudinii create de invazia rusă în Ucraina.

Produsul intern brut al zonei euro a crescut cu 0,7% în ritm trimestrial în perioada aprilie-iunie, arată estimările biroului de statistică al Uniunii Europene, Eurostat, şi cu 4,0% în ritm anual.

Economiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la o creştere trimestrială de 0,2% şi la un avans de 3,4% în ritm anual, după o creştere trimestrială de 0,5% şi o creştere anuală de 5,4% în primele trei luni.

În ciuda unui rezultat uşor mai slab decât estimările în Germania, cea mai mare economie din zona euro, Franţa a depăşit aşteptările cu o creştere trimestrială de 0,5%, Italia cu o creştere mult mai puternică de 1,0% şi Spania cu o creştere la fel de surprinzătoare de 1,1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO