Business Internaţional

Rude apropiate ale preşedintelui Chinei şi ale fostului premier îşi ascund banii în paradisuri fiscale

Preşedintele Chinei Xi Jinping şi fostul premier Wen Jiabao: rudele lor apar în documentele Centrului Internaţional pentru Jurnalism de Investigaţie cu afaceri în paradisuri fiscale. AFP/Mediafax Foto

Preşedintele Chinei Xi Jinping şi fostul premier Wen Jiabao: rudele lor apar în documentele Centrului Internaţional pentru Jurnalism de Investigaţie cu afaceri în paradisuri fiscale. AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

22.01.2014, 20:41 980

Unii dintre cei mai bogaţi şi influenţi oameni din China, inclusiv din elita politică „roşie“ aflată la guvernare, rude apropiate ale preşedintelui şi fostului premier chinez şi con­du­cătorii armatei, îşi protejează averile în paradisuri fiscale, adesea în conturi secrete, cu ajutorul băncilor occi­dentale şi a celor mai mari firme de audit din lume, potrivit unor docu­mente confidenţiale obţinute de Centrul Internaţional pentru Jurna­lism de Investigaţie.

Aceeaşi organizaţie a creat anul trecut vâlvă după ce a dat publicităţii o bază de date cu 130.000 de conturi în paradisuri fiscale, cunoscută ca „Offshore Leaks“, deţinute de poli­ticieni şi oameni de afaceri din în­treaga lume. Pornind de la aceste informaţii, presa franceză a dovedit că fostul trezorier de campanie al preşedintelui François Hollande,  Jean-Jacques Augier, a deţinut ac­ţiuni la companii înregistrate în paradisuri fiscale, ceea ce a pătat grav imaginea preşedintelui deoarece acesta a promis în campanie că va avea un guvern „curat“.

Ca şi în cazul Franţei, pentru China noile informaţii vin în condiţiile în care autorităţile au promis că vor lupta mai puternic cu corupţia.

„Aproape 22.000 de clienţi off­shore cu adrese în China continentală şi Hong Kong apar în dosarele obţinute de Centrul Internaţional pentru Jurnalism de Investigaţie. Printre aceste persoane sunt unii dintre cei mai influenţi bărbaţi şi femei din China, inclusiv 15 dintre cei mai bogaţi chinezi, membri ai Congresului Naţional al Poporului şi directori executivi ai unor companii de stat prinse în scandaluri de corupţie“, se arată pe pagina de internet a centrului de investigaţii.

UBS, Credit Suisse şi PricewaterhouseCoopers au ajutat la ascunderea averilor

Tot aici se precizează că Price­waterhouseCoopers, una dintre cele mai mari firme de audit din lume, banca elveţiană UBS şi alte bănci occidentale au jucat un rol important de intermediere în ajutarea clienţilor chinezi să-şi înfiinţeze firme şi companii în Insulele Virgine, Samoa şi alte paradisuri fiscale de obicei asociate cu averi ascunse.

Dosarele confidenţiale includ detalii despre o companie imobiliară deţinută de cumnatul actualului preşedinte chinez Xi Jinping şi despre firmele înfiinţate în Insulele Virgine Britanice de fiul şi de cumnatul fostului premier Wen Jiabao. În cazul fiului lui Wen Jiabao, crearea firmei sale a fost facilitată de Credit Suisse în timp ce tatăl său ocupa funcţia de premier.

Documentele provin de la două firme care şi-au ajutat clienţii să-şi transfere banii în paradisuri fiscale, potrivit revistei Time.

Oficialii chinezi nu sunt obligaţi de lege să-şi facă publice averile şi până acum cetăţenii cunoşteau prea puţin despre economia paralelă care permite elitei politice şi celor apropiaţi acesteia să evite plata taxelor şi să-şi păstreze secrete averile. Unele estimări plasează la 1.000-4.000 miliarde dolari activele transferate în secret din China începând cu anul 2000.

Dezvăluirile vin în contextul unei lupte contra corupţiei dirijată de preşedintele Xi care a doborât până acum pe unele dintre cele mai puternice persoane din China, inclusiv pe Zhou Yongkang, fostul şef al serviciilor de securitate internă.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 23.01.2014

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO