Companii

România este pe locul 45 în lume la uşurinţa de a deschide o afacere. Polonia şi Ungaria, mai jos în clasament

România este pe locul 45 în lume la uşurinţa de a...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

12.08.2016, 00:05 1270

România se clasează pe locul 45 în lume din punct de vedere al uşurinţei de a deschide o afacere, peste ţări precum Ungaria, Bulgaria sau Polonia,  arată un studiul Doing Business, realizat de Banca Mondială.

Astfel, pentru a deschide un business în România durează în medie opt zile, faţă de 30 în Polonia, 18 în Bulgaria, 15 în Cehia sau doar în cinci în Ungaria. În România, deschiderea unei afaceri costă 2% din venitul per capita, faţă de 7,3% în Ungaria sau 12,2% în Polonia.

Pe de altă parte, în Bulgaria costul este de doar 0,7% din venitul per capita. În România sunt necesari cinci proceduri pentru a înfiinţa o firmă, în timp ce în Polonia, Bulgaria şi Ungaria trebuie parcurşi patru paşi, în timp ce în Cehia sunt necesare opt proceduri.

Din Europa, pe locul întâi în clasamentul uşurinţei de a deschide o afacere se află Macedonia, iar în clasament se mai află şi ţări precum Lituania, Belarus sau Portugalia. Ţări precum Italia sau Spania se află mai jos în clasament decât în România.

Cu toate acestea, România a coborât în clasament, de pe locul 37 în anul 2015. Această evoluţie vine în contextul în care economia are nevoie de investiţii străine, dar şi de antreprenori care să aducă un suflu nou în economie.

Un indicator care arată nevoia României de a-şi îmbunătăţi indicatorii şi de a atrage noi firme este numărul de IMM-uri per capita. România are doar 30 de IMM-uri la 1.000 de locuitori, număr care plasează ţara pe penultimul loc în Uniunea Europeană, arată o analiză ZF pe baza datelor Registrului Comerţului.

Comparativ, media UE se situează la 54 de astfel de întreprinderi la mia de locuitori, conform celor mai recente date ale Comisiei Europene. La vârful clasamentului stau ţări precum Portugalia, Olanda sau Austria, care au fiecare mai mult de 200 de IMM-uri la mia de locuitori.

România este depăşită chiar şi de Bulgaria şi Ungaria, cu 40, respectiv 56 de astfel de companii. Mai rău decât România stă Grecia, cu circa 13 IMM-uri la 1.000 de locuitori.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO