Companii

Seful Baumix: Este primul an in care vrem sa trecem pe profit

07.10.2009, 23:13 40

Augustin Russu, directorul general si proprietarulproducatorului de materiale de constructii Baumix, afirma ca anulacesta a fost primul in care a decis ca firma pe care o conduce saajunga pe profit.

"Pana acum nu ne interesa sa facem profit, pentru ca ne aflamintr-o continua dezvoltare, insa la inceputului anului am stransechipa si am anuntat-o ca vreau sa devenim profitabili. Insa va figreu in conditiile in care avem credite la banci, iar conditiile depiata sunt mai dificile", explica Russu. Compania a inregistrat in2008 pierderi de 1,04 mil. lei (280.000 de euro).

Baumix din Ploiesti isi propune in 2009 mentinerea cifrei deafaceri la nivelul din 2008, cand a realizat 39,8 mil. lei (10,8mil. euro), urmand ca eventualul profit sa fie influentat de altecosturi, precum cele generate de constituirea de provizioane,necesare pentru eventualele fluctuatii valutare.

"Vanzarile din 2009 vor ramane la nivelul celor din 2008. Acestlucru se datoreaza in special politicilor de pret si promotiilorderulate de concurenta, care, in anumite conditii, s-au apropiatchiar de dumping", sustine proprietarul Baumix.

Russu a primit in ultimii ani mai multe oferte de preluare atatde la concurenti, cat si de la fonduri de investitii, pe care le-arefuzat pentru ca "nu aduceau plus-valoare companiei".

"Am primit mai multe oferte, multe dintre ele tentante, insadaca vindeam, aveam o grija in plus. Gandul de a vinde, de a veniun alt actionar in firma ne deranjeaza. Una dintre oferte nu a fostdeparte de 10 milioane de euro", a spus Russu.

Compania a inregistrat, in primele noua luni, vanzari de 33,5milioane de lei, in crestere cu 5% fata de aceeasi perioada aanului trecut. Baumix estimeaza ca va inregistra o crestere aEBITDA de 36% in acest an, pana la 3,7 milioane de lei.Reprezentantii companiei sustin ca rezultatele obtinute in primaparte a anului sunt peste cele inregistrate de piata de profil,care-si mentine un trend descendent si in a doua jumatate din2009.

Potrivit Baumix, valoarea pietei materialelor de constructii ainregistrat o scadere de 20% in primele sase luni, iar pentru aldoilea semestru al acestui an scaderea estimata este de circa 40%.Piata de profil va continua sa scada si in 2010, pe fondul blocariimarilor proiecte imobiliare si a faptului ca programele deanvelopari si cele de tip "Prima Casa" nu au functionat laparametrii proiectati.

Compania, infiintata in 2003, detine doua unitati de productiede mortare uscate, la Ploiesti si Gherla (Cluj), cu o capacitatetotala de 35.000 de tone lunar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO