Eveniment

Ambasada SUA: Infrastructura şi birocraţia, problemele investitorilor americani în România

Ambasada SUA: Infrastructura şi birocraţia, problemele...

Autor: Daciana Ilie

05.09.2013, 21:48 250

Infrastructura rutieră, infrastructura sistemului sanitar românesc şi birocraţia sunt principalele probleme pe care le au companiile americane care au investit în România, spune consilierul economic al ambasadei SUA în România, Susan Garro.

Cu un volum al investiţiilor în România de 1,4 mld. euro la nivelul lui 2011, companiile din SUA se află pe locul 9 în topul investitorilor străini, potrivit datelor Băncii Naţionale a României.

Printre cele mai importante companii americane prezente în România se numără Ford, Procter & Gamble, Emerson, Lufkin, PepsiCo, Philip Morris, Cameron, Cargill, Delphi, Smith­field, Coca-Cola, Gene­ral Electric, IBM, Kodak, Mi­cro­soft sau UPC. Prezentă ieri la Ploieşti, unde a avut o întâl­nire cu reprezentanţii compa­niilor americane care au dez­vol­tat afaceri în judeţul Pra­hova, consilierul economic al Ambasadei SUA la Bucureşti a afirmat că problemele companiilor din Statele Unite ale Americii care au afaceri în România sunt aceleaşi pe care le întâmpină, în general, şi companiile româneşti.

„Este nevoie de o infra­structură rutieră mai bună pentru a-şi putea transporta produsele către pieţele de destinaţie, infrastructura sanitară nu este întotdeauna atât de puternică pe cât ar trebui să fie şi adeseori trebuie să facă faţă la multă birocraţie“, a afirmat Susan Garro, referindu-se la problemele companiilor americane din România.

Pe de altă parte, reprezentanta ambasadei SUA în România a spus că firmele americane sunt foarte mulţumite de înalta calificare a forţei de muncă şi că, în cadrul întâlnirii cu companiile americane din Prahova, a vorbit cu reprezentanţii unei companii care au ajuns să trimită specialişti români în Statele Unite, ca să-i instruiască pe americanii de la firma mamă. Este vorba despre o firmă care produce subansamble pentru industria aviatică şi care are sediul într-un parc industrial de lângă Ploieşti.

Referindu-se la problemele legate de infrastructura sanitară, prefectul judeţului Prahova, Marius Sersea, prezent la discuţiile dintre reprezentanţii ambasadei şi cei ai companiilor americane din Prahova, a explicat că o problemă în acest sens a fost semnalată de compania Procter&Gamble, care are sediul în oraşul prahovean Urlaţi. În acest oraş spitalul a fost închis prin decizie a Guvernului condus de Emil Boc, unitatea sanitară fiind redeschisă oficial în luna noiembrie anul trecut, fără însă a funcţiona, din cauza lipsei avizelor de la Ministerul de Finanţe.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 06.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO