Eveniment

Cum a reuşit Vântu să fie implicat în puncte-cheie ale finanţelor - Implicat şi în petrol

Autor: Iulian Anghel

12.09.2010, 23:05 112

Petrom - o afacere care nu s-a făcut

Petrom, care acum este cea mai mare companie din România, a fostdintotdeauna o ţintă pentru Vântu. În 1997, când ministrulindustriilor era Radu Berceanu, Vântu a încercat să formeze unconsorţiu cu oamenii de afaceri Dan Voiculescu şi Gelu Tofan pentrua cumpăra pachetul majoritar de acţiuni de la Petrom. Berceanuspune că el s-a opus. După 2000, Petrom, care a devenit o companiemai puternică, a revenit în atenţia omului de afaceri - de dataaceasta prin puternicul sindicat al companiei, condus de prietenullui, Liviu Luca. În legea de privatizare, sindicaliştii au obţinutdreptul de a cumpăra 8% din companie, la un preţ egal cu cel plătitde grupul austriac OMV statului român. Afacerea ar fi fostspectaculoasă ca şi câştig, dacă sindicaliştii ar fi reuşit săcumpere 8% atunci când, în 2007-2008, preţul acţiunilor Petrom aurcat de trei ori faţă de momentul privatizării. În joc erau câtevasute de milioane de euro, iar cei care roiau în jurul lui Vântuîncercau să găsească o bancă care să finanţeze tranzacţia.Premierul Tăriceanu şi preşedintele Băsescu nu au mers înainte cuaceastă tranzacţie. Între timp, preţul acţiunilor a scăzut, darnicio oficialitate nu-şi asumă tranzacţia.

Rompetrol - a cedat în faţa lui Patriciu

Paradoxal, Vântu a fost implicat şi în Rompetrol, dar laînceputurile companiei, prin 1998-1999. În final, el a cedatafacerea lui Dinu Patriciu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO