Eveniment

De unde vine creşterea economică de 4,1% pe 2016

De unde vine creşterea economică de 4,1% pe 2016

Autor: Iulian Anghel

08.12.2015, 00:04 664
Guvernul mizează în construcţia bugetului pe o creştere economică de 4,1%, pe care economiştii o consideră rezonabilă în baza rezultatelor din ultima vreme.

Proiecţia de creştere de 4,1% aparţine Comisiei Naţionale de Prognoză, de data aceasta ea fiind sensibilă pentru că neralizarea ei ar pune sub semnul întrebării bugetul de cheltuieli constituit deja la limita de sus a pragului de admisibilitate – 2,95% din PIB pe ESA.

Potrivit estimărilor guvernului, cererea internă va reprezenta şi anul viitor motorul creşterii economice. Acestea vor fi dublate de investiţii, cel de-al doilea motor de creştere. Potrivit raportului care însoţeşte bugetului pe 2016, pe latura ofertei Finanţele estimează o îmbunătăţire a activităţii economice în toate sectoarele, în special în ramurile industriale cu potenţial ridicat de export şi în sectorul construcţiilor.

Potrivit sursei citate, ritmul de creştere a formării brute de capital fix va fi de 6,2%, în vreme ce cheltuielile cu consumul final al populaţiei se vor majora cu 4,7%.

De asemenea, Finanţele se aşteaptă la o majorare a numărului de salariaţi de 3,5%, concomitent cu reducerea ratei şomajului, înregistrat la 4,8% la sfârşitul anului 2016.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO