Eveniment

Isărescu: Reformele din aria alocaţiilor sociale şi a bugetarilor ar putea dura încă 1-2 ani

Isărescu: Reformele din aria alocaţiilor sociale şi a bugetarilor ar putea dura încă 1-2 ani
04.01.2011, 18:36 10

România are nevoie de implementarea de reforme "mai profunde" înaria alocaţiilor sociale şi a personalului din sectorul public,care ar mai putea dura încă 1-2 ani, ceea ce va duce la întârziereaadoptării euro faţă de calendarul stabilit pentru 2015, considerăguvernatorul BNR, Mugur Isărescu, citat de Mediafax.

"Atingerea ţintei de deficit bugetar de 3% din PIB în 2012cerută de intrarea în ERM II este încă fezabilă, dar necesităreforme mai profunde în aria alocaţiilor sociale şi ale ocupării însectorul public. Pentru a intra în ERM II trebuie progresat înaceastă direcţie în 2011. Dar s-ar putea să ne ia mai mult de un an- poate doi ani - pentru a implementa aceste reforme. Astfel,întârzieri pot apărea, iar data adoptării euro s-ar putea să semodifice corespunzător", a spus Isărescu, potrivit uneiprezentări.

El a arătat că, înainte de criza economică, planurile erau caRomânia să intre în ERM II în 2012 şi să adopte euro în 2015, iarîn acest sens s-au făcut progrese în direcţia reducerii inflaţiei,în limitarea volatilităţii ratei de schimb, în reducerea ratelordobânzii pe termen lung, dar recesiunea s-a reflectat în deficitebugetare mai mari.

"Dar, din nou dar, în lumina experienţei altor ţări privindadoptarea euro, am putea spune că este în interesul tuturor să avemmai degrabă o întârziere faţă de această dată dacă ea reflectă omai bună pregătire pentru o prezenţă sustenabilă a României camembru al zonei euro", a reiterat Isărescu. Citiţi mai multe pewww.mediafax.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO