Eveniment

Rodipet si SNTR, curatate de datorii

02.02.2004, 00:00 12



Datoriile bugetare ale societatii Rodipet Bucuresti, Societatii Nationale Tutunul Romanesc si UCM Resita au fost anulate, printr-o ordonanta aprobata de Guvern in ultima sedinta si care va intra in vigoare la inceputul acestei saptamani.



In cazul Rodipet, Guvernul a decis stingerea prin conversie in actiuni a creantelor bugetare neincasate pana la 31 ianuarie 2004, precum si a celor provenite din credite gestionate de APAPS. Pentru obligatiile bugetare restante reprezentand contributia pentru pensia suplimentara, contributia individuala de asigurari sociale, contributia angajatilor de 1% la bugetul Fondului pentru plata ajutorului de somaj, precum si contributia de 7% a angajatilor pentru asigurarile sociale de sanatate, TVA suspendata in vama, impozitul pe veniturile din salarii, impozitul pe dividende si celelalte impozite cu retinere la sursa, s-a aprobat esalonarea la plata pe 5 ani, cu o perioada de gratie de 6 luni cuprinsa in perioada de esalonare.



Creantele RA-APPS fata de Rodipet, neincasate pana la 31 ianuarie 2004, vor fi transformate in actiuni, acestea urmand sa fie transferate la APAPS, pentru a fi vandute catre cumparator la un pret al pachetului de actiuni de 1% din valoarea obligatiilor convertite. Pretul actiunilor rezultate in urma conversiei va fi achitat in rate esalonate pe o perioada de maixmum 3 ani, cu un avans de 35%.



Pachetul integral de actiuni al societatii de distributie a presei Rodipet Bucuresti a fost preluat la finele anului trecut de firma Magnar System Com SRL Otopeni in cadrul unei tranzactii cu o valoare de 6 mil. euro.



Pentru Tutunul Romanesc, Guvernul a decis scutirea la plata a obligatiilor bugetare neachitate intre 1 ianuarie 2003 si 31 decembrie 2003, inclusiv a dobanzilor si penalitatilor de orice fel si a datoriilor rezultate din creditele externe garantate de Ministerul Finantelor. La fel ca si la Rodipet, societatea beneficiaza de o esalonare pe 5 ani, cu o perioada de gratie de 6 luni cuprinsa in perioada de esalonare pentru obligatiile bugetare restante (contributia pentru pensia suplimentara, contributia individuala de asigurari sociale, contributia angajatilor de 1% la bugetul Fondului pentru plata ajutorului de somaj, precum si contributia de 7% a angajatilor pentru asigurarile sociale de sanatate, TVA suspendata in vama, impozitul pe veniturile din salarii, impozitul pe dividende si celelalte impozite cu retinere la sursa).



Consortiul Tobacco 2003/UE, format din firmele Galaxy Energy International Ltd. BVI si CTS - Italia a achizitionat, luna trecuta, un pachet de 56,40% din actiunile Societatii Nationale Tutunul Romanesc, tranzactie cu o valoare totala de circa 12 mil. euro.



Si in cazul UCM Resita, Autoritatea pentru Privatizare si institutiile bugetare creditoare vor acorda societatii, pentru finalizarea privatizarii, o serie de inlesniri la plata a datoriilor, precum scutirea de la plata a obligatiilor restante la 31 decembrie 2002, reprezentand impozite, taxe si alte venituri bugetare, inclusiv catre bugetele locale, a creditelor si garantiilor acordate de creditorii bugetari, a creditelor bugetare gestionate de APAPS si a dobanzilor si penalitatilor de orice fel, calculate pana la data transferului dreptului de proprietate asupra actiunilor. Societatea a fost preluat de un consortiu format din firma elvetiana INET si Asociatia Salariatilor de la UCM, pentru o suma totala de 13,1 mil. euro. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO