Proprietăţi

Prin birourile din Bucureşti suflă vântul, dar se poate mai rău. Topul birourilor goale din regiune

Prin birourile din Bucureşti suflă vântul, dar se poate mai rău. Topul birourilor goale din regiune

Autor: Cristi Moga

09.02.2011, 23:52 56

În medie, din şase clădiri de birouri din Bucureşti una estecomplet goală, dar sunt capitale în regiune unde situaţia estechiar mai complicată pentru dezvoltatorii imobiliari, cele maimulte birouri disponibile fiind în Budapesta, reiese din calculeleZF, pe baza informaţiilor furnizate de firma de consultanţăimobiliară CB Richard Ellis.

Astfel, în Budapesta, Viena şi Praga sunt birouri goale maimulte decât în Bucureşti, în condiţiile în care cele trei oraşe auo tradiţie mai mare pe piaţa centrelor de afaceri şi un stoc maimare de clădiri de birouri.

În aceste condiţii, în capitala Ungariei suprafaţa spaţiilor debirouri disponibile se ridică la 630.000 de metri pătraţi,echivalentul a 20 de clădiri de 18 etaje cu suprafeţe de 1.700 demetri pătraţi per etaj, în timp ce suprafaţa spaţiilor de birouridisponibile în Bucureşti este de circa 340.000 de metri pătraţi,potrivit datelor CBRE, care a calculat o rată de neocupare de 17%.

În Viena, deşi gradul de ocupare este mult mai redus faţă de celdin Bucureşti, de doar 5,5%, suprafaţa spaţiilor de birouridisponibile este mai mare, ridicându-se la circa 550.000 de metripătraţi, în condiţiile în care capitala Austriei are un stoc depeste 10 milioane de metri pătraţi, cât Budapesta, Varşovia şiBucureştiul la un loc.

Viena s-a dezvoltat drept un puternic centru financiar înregiune, astfel că aproape jumătate din populaţia oraşului lucreazăîn clădiri de birouri, în timp ce în Bucureşti ponderea este dedoar 7-8% din numărul total de locuitori.

"Rata de neocupare în regiune variază în funcţie de gradul dedezvoltare al segmentului de birouri - 5,5% într-o piaţă maturăprecum Viena, peste 26% în Belgrad.

Bucureştiul se încadrează într-o medie generală, dar se observăaici cea mai mare creştere faţă de primul trimestru din 2009, de la6,2% la 17%", spun reprezentanţii CBRE.

Cel mai mare grad de neocupare, în capitala Serbiei, reprezintăînsă doar 130.000 de metri pătraţi de spaţii goale, în condiţiileîn care Belgradul are doar 500.000 de metri pătraţi de birouri, depatru ori mai puţin decât în Bucureşti.

O constantă valabilă însă pentru toate capitalele din regiuneeste însă reducerea volumelor de investiţii în proiecte de birouri,în condiţiile în care rata de neocupare este în toate oraşele netmai ridicată decât la începutul anului 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO