ZF 24

ISARESCU: Sugestia mea este ca bancile sa nu-si traga un glont in picior

Mugur Isarescu sustine un briefing de presa la ora 14:00
20.10.2008, 15:19 17

Dobanzile Robor nu mai reflecta decat cel mult partial situatia lichiditatii de pe piata, a declarat astazi Guvernatorul BNR Mugur Isarescu.

*Dobanda medie efectiva pe piata monetara a fost vineri de doar 22%, desi Robor s-a situat la 44%-46%.

*Sugestia mea este ca bancile sa nu-si traga un glont in picior si sa sperie clientii spunand: asta e dobanda contractuala (ROBOR), pe asta o folosim.

*Cei care au anticipat gresit si-au primit portia, a mentionat acesta.

*Asemenea anomalii ale dobanzilor nu pot rezista mult in timp, iar bancile vor reveni la normal si vor lua lichiditati cu dobanzi de 14%-16%. Dobanzile nu vor cobori curand sub rata Lombard, pentru ca bancile care au fost prudente si au titluri de stat vor profita de aceasta situatie.

*Ar fi neintelept ca bancile sa incerce sa transfere dobanzile mari asupra clientilor. E ca si cum i-ar goni.

* Ne dam seama ca intervin chestiuni juridice in contractele de credit, insa trebuie folosita o referinta de dobanda corecta. Ratele ROBOR sunt calculate de bancile mari de pe piata. Bancile sunt tentate sa transfere dobanzile mari asupra clientilor, insa am discutat cu ARB chiar si in aceasta dimineata si am cazut de acord sa analizam cu atentie situatia. O echipa tehnica de la noi este in contact cu bancile.

O mare parte dintre creditele ipotecare in lei, dar si dintre cele pentru nevoi personale garantate, au dobanda indexata trimestrial sau semestrial la rata de referinta Robor, ceea ce poate antrena scumpiri spectaculoase ale ratelor de rambursat pentru creditele care au scadente in aceste zile de explozie a Robor.

Isarescu a raspuns astfel ingrijorarilor create pe piata in conditiile in care mai multe tipuri de credite au dobanda indexata la rata ROBOR si nu este clar ce se intimpla cu clientii care au ghinionul ca actualizarea dobinzii sa aiba loc tocmai in zile ca acestea in care ROBOR sare la 40-50%.

*Ne putem astepta ca in momente tensionate sa mai avem varfuri de dobanda pe piata monetara.

* Uneori si politetea si delicatetea in piata sunt limitate. Se mai fac si faulturi.

Ramaneti pe www.zf.ro pentru a fi la curent cu declaratiile guvernatorului bancii centrale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO