Ziarul de Duminică

Spionaj high-tech/ de Stelian Ţurlea

Spionaj high-tech/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

19.04.2011, 23:42 70

Editura Litera a publicat la sfârşitul anului trecut, în foarteactuala ei serie Thriller, un volum masiv semnat de un scriitor deorigine germană după nume, dar de fapt american. Cercetând peGoogle, aflu că acest Christopher Reich s-a născut la Tokio, în1961, dintr-un tată elveţian, a studiat în America, unde şitrăieşte, după ce a lucrat o vreme în Eleveţia, în domeniul bancar.Prin urmare un scriitor tipic pentru lumea globalizată în care amintrat.

Exact cum îi sunt cărţile - de mare succes, e bine s-o spunemde la început - ale căror acţiuni se petrec cam în toată lumea şise ocupă de probleme extrem de actuale. Christopher Reich apublicat mai multe romane, dar celebritatea i-a fost adusă cudeosebire de seria iniţiată în 2008 cu "Rules of Deception",tradusă acum la noi prin "Legile conspiraţiei"*), urmată de "Rulesof Vengeance", în 2009 şi "Rules of Betrayal", în 2010. Cărţimasive, extrem de dense şi de actuale, oarecum în sensul celorreuşite mai demult de Jonh LeCarre, dar, după umila mea părere,depăşindu-le pe acelea prin ritm şi problematică.
"Sunt un cititor vorace, îmi plac cel mai mult cărţile cumistere - declara Christopher Reich. Agatha Christie, RossMacDonald, Jeffrey Deaver şi Michael Connelly sunt printrefavoriţii mei. Aşa că romanele despre care mă întrebaţi, din momentce sunt thrillere, au şi o mare doză de mister."
Romanul fiind un thriller, n-o să spunem despre ce este vorbadecât pentru a stârni interesul cititorului. Eroul,Jonathan Ransom, este un alpinist declasă mondială şi chirurg experimentat, care schiază împreună cufrumoasa lui soţie Emma în Alpii Elveţieni, când ofurtună pornită din senin îi răpeşte consoarta, care moare înadâncurile unei crevase. Nu va fi recuperată, datorită condiţiilorextrem de dificile, decât ceva mai târziu, timp suficient caacţiunea să se precipite - practic să se desfăşoare romanul!Jonathan primeşte un plic adresat soţiei sale în care găseşte douăbilete de bagaje, le recuperează şi declanşează suita de evenimenteadverse. E interpelat de poliţia elveţiană, obligat să fugă, devineun urmărit internaţional şi este ţinta unui asasin misterios. Înspatele tuturor acestor fapte, într-o acţiune complicată şiingenioasă, se află o plasă a terorismului intrenaţional. Singuralui şansă de supravieţuire depinde de descoperirea adevărului legatde viaţa secretă a soţiei sale. Cititorul va avea o surpriză şi înlegătură cu această frumoasă femeie.
Fireşte, ca în majoritatea romanelor de acest fel, finalul eîntr-o măsură un happy end, dar concomitent, îndeamnă şi la omeditaţie asupra lumii în care trăim. Eu cel puţin, aştept cunerăbdare traducerea celorlalte volume ale seriei care l-atransformat pe Christopher Reich într-unul dintre cei mai buniscriitori de romane de suspans.
*) Cristopher Reich - Legea conspiraţiei. EdituraLitera, colecţia Thriller. Traducere din limba engleză de JustinaBandol.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO