Bănci și Asigurări

Bancherii isi iau finantari pe termen lung de la actionarii din strainatate

Bancherii isi iau finantari pe termen lung de la actionarii din strainatate
18.10.2009, 23:30 27

Depozitele pe termen mediu si lung ale nerezidentilor - carereflecta in mare parte finantari atrase de bancile locale de laactionarii din strainatate - au atins in august un nou varfistoric, de 6,77 miliarde de euro, in conditiile in care bancheriiincearca acum sa isi reechilibreze bilanturile.

Precedentul varf fusese stabilit chiar in luna iulie, la 6,48miliarde de euro, potrivit datelor BNR.

"Este o miscare fireasca si va continua. Finantarile sereorienteaza ca urmare a reducerii rezervelor minime obligatorii lazero pentru pasivele cu maturitati de peste doi ani", spune LucianAnghel, economistul-sef al BCR.

Bancile sunt nevoite acum sa atraga finantari pe termene mailungi, mai apropiate de maturitatile creditelor acordate. In aniiprecedenti, bancherii au preferat sa se imprumute in special petermen scurt, pentru a plati si dobanzi mai mici. In primavara,cand lichiditatea s-a prabusit pe pietele internationale, cei careaveau finantari pe termen scurt au avut mari dificultati in a lereinnoi, iar costurile au urcat.

Acum bancherii sunt incurajati sa aduca bani pe termene lungi side modificarea reglementarilor BNR, care a scos din baza de calcula rezervelor minime obligatorii pasivele cu maturitate rezidualamai mare de doi ani atat la lei, cat si la valuta.

Pana la sfarsitul anului trecut, bancile alimentasera datoria petermen scurt, care era considerata de analistii straini drept unadin principalele vulnerabilitati ale economiei romanesti datoritanivelului foarte ridicat.

La sfarsitul anului trecut datoria externa pe termen scurt aRomaniei era de 22,2 miliarde de euro, apropiindu-se de nivelulrezervei valutare a BNR, de 26 de miliarde de euro.

Din totalul datoriei externe pe termen scurt, bancile aveau indecembrie anul trecut 10,5 miliarde de euro, adica aproapejumatate.

"Datoria pe termen scurt se transforma in datorie pe termenmediu si lung, ceea ce este in favoarea Romaniei. Ar trebui sa maiatenueze pesimismul analistilor straini, care in ianuarie-februariespuneau ca rostogolirea datoriei pe termen scurt va fi foarte greude realizat", mai spune Anghel.

Economistul BCR noteaza ca incheierea acordului de finantare cuFondul Mondial International (FMI) si Comisia Europeana a datincredere investitorilor strategici, care au un orizont lung pentruafacerile locale.

Tot in cadrul aranjamentului cu FMI noua grupuri financiareinternationale cu o prezenta locala puternica s-au angajat samentina finantarile pentru filialele locale la nivelul de lasfarsitul lunii martie.

Depozitele pe termen mediu si lung ale nerezidentilor scazuseraabrupt in toamna trecuta, coborand de la un varf de 6,18 miliardede euro la sfarsitul lui august 2008 pana la 5,17 miliarde de euroin ianuarie anul acesta.

Abia din mai cresterea a fost reluata consistent, soldul sarindde la 5,3 la 5,9 miliarde de euro.

Potrivit analistilor, aceste depozite pe termen mediu si lungapar in urma unor tranzactii complexe, prin care bancile localeschimba leii pe care ii detin cu euro prin tranzactii cu scadentelungi, derulate cu actionarii. Ulterior, actionarii depun leiiobtinuti in depozite pe termene lungi tot la subsidiarelelocale.

De altfel, dobanzile la depozitele in lei raman atractive, laniveluri de 8%-10% pe an, prin comparatie cu dobanzile la euro,care coboara sub 1% pe pietele internationale.

In primele opt luni ale anului, dobanzile si rambursarile facutede bancile locale in contul acestor depozite au totalizat aproape1,4 miliarde de euro, potrivit calculelor BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO