Bănci și Asigurări

BNR: Băncile rezistă la încă un an de scădere a economiei

BNR: Băncile rezistă la încă un an de scădere a economiei
24.08.2010, 17:35 21

Băncile locale nu vor avea nevoie de capital suplimentar chiardacă economia va rămâne în declin şi în 2011, arată rezultateleunui test de stres realizat de BNR în cadrul unui demers concertatal supraveghetorilor la nivel european.

"Rezultatele ultimului exerciţiu de testare a rezistenţeibăncilor la şocuri economice au arătat că sectorul bancar românesceste capitalizat corespunzător pentru a rezista în faţa unorevoluţii adverse ale factorilor macroeconomici", se arată înraportul asupra stabilităţii financiare publicat astăzi de BNR.

Testul a fost derulat în luna iulie 2010, iar scenariul utilizata inclus continuarea declinului economic şi în 2011, un nivel alinflaţiei în afara intervalului ţintă al băncii centrale,deprecierea cursului de schimb şi creşterea o primei de risc deţară.

Potrivit rezultatelor testului, indicatorul de solvabilitateagregat la nivelul sistemului bancar ar înregistra o scădere cu unpunct procentual până la sfârşitul lui 2011, plasându-se la 13,5%.Nivelul este însă semnificativ mai ridicat decât pragul minimreglementat de BNR de 8%.

Impactul scenariului analizat asupra portofoliului de crediteeste însă semnificativ şi presupune o creştere a cheltuielilor cuprovizioaele cu 38% în 2010 şi 21% în 2011. În condiţiilescenariului, sistemul bancar ar putea încheia pe zero anul acesta,urmând să revină pe profit în 2011.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO