Bănci și Asigurări

Boboc, Allianz Pensii: In cinci ani fondurile de pensii ar putea lua toata Bursa

Boboc, Allianz Pensii: In cinci ani fondurile de pensii ar putea lua toata Bursa
22.05.2009, 00:00 54

Fondurile de pensii private obligatorii si cele facultative ar putea avea capacitatea de a absorbi toate actiunile care se tranzactioneaza pe Bursa in urmatorii cinci ani daca ar investi in acestea 20% din active, considera Dorin Boboc (foto), directorul de investitii al Allianz-Tiriac Pensii, al doilea administrator din aceasta piata.
Potrivit lui Boboc, intr-un scenariu optimist fondurile de pensii private ar putea ajunge sa detina actiuni in valoare de 5 miliarde de lei in 2013, nivel la care estimeaza ca va ajunge si free-float-ul (actiunile care se tranzactioneaza) de la Bursa de Valori Bucuresti. Activele fondurilor de pensii sunt estimate astfel la 25 de miliarde de lei in 2013, a spus Boboc la un seminar organizat de Bursa de Valori Bucuresti si Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.
Anul acesta directorul de investitii al Allianz-Tiriac Pensii se asteapta ca fondurile sa achizitioneze actiuni de 106 milioane de lei intr-un scenariu pesimist, 230 de milioane de lei intr-un scenariu optimist sau 168 de milioane de lei intr-un scenariu neutru. La sfarsitul lunii aprilie, fondurile de pensii obligatorii (pilonul II) si cele facultative (pilonul III) aveau plasata in actiuni suma de 41 de milioane de lei, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Nu mai cumpara actiuni daca se garanteaza inflatia
"Pilonul II, care va reprezenta mereu circa 80%-90% din activele pietei de pensii private, este supus unei amenintari legislative care va face imposibila investirea in actiuni", spune Boboc, referindu-se la propunerea Grupului de Economie Aplicata si a mai multor sindicate, care cer ca fondurile sa le garanteze participantilor randamente cel putin la nivelul inflatiei. In prezent, GEA incearca sa adune 100.000 de semnaturi pentru a trimite in Parlament propunerea de modificare a legii pensiilor obligatorii, dar grupul a mai avut doua astfel de incercari, care au esuat.
"Propunerea legislativa cere randamente constant peste nivelul inflatiei; practic, inflatia devine un benchmark (prag - n.r.) ce trebuie depasit in mod continuu, pentru fiecare contributie a fiecarui participant. Daca va fi aplicata, desi e imposibila tehnic, va exista o singura certitudine: pilonul II nu va mai investi niciodata vreun leu in actiuni." Daca ar fi adoptata aceasta propunere, in actiuni vor mai investi numai fondurile de pensii facultative. Intr-un scenariu optimist, detinerile pe Bursa ar ajunge la 353 de milioane de lei in cinci ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO