Bănci și Asigurări

Cei mai mari jucători din factoring şi-au făcut asociaţie. În România sunt vândute creanţe de 1,8 miliarde de euro, dar piaţa poate creşte cu 60%

Autor: Liviu Chiru

07.06.2011, 23:45 680

Piaţa de factoring - pe care activează societăţi financiarespecializate în scontarea şi administrarea de facturi comerciale -va creşte cu 20% anul acesta, până la circa 2,2 miliarde de euro,potrivit estimărilor jucătorilor de profil.

Potenţialul de creştere este însă considerabil mai mare, avândîn vedere că raportată la dimensiunea economiei, piaţa de factoringdin România este mai slabă decât celelalte din regiune.

"Suntem încă în urma altor ţări din Europa Centrală şi de Est,însă dezvoltarea pieţei din ultima perioadă ne face să fim foarteoptimişti", a spus Bogdan Roşu, preşedintele Asociaţiei Române deFactoring, care reuneşte zece dintre jucătorii de profil, la oconferinţă de presă care a marcat lansarea oficială aorganizaţiei.

Pe plan local, piaţa de factoring este controlată de bănci, carederulează astfel de operaţiuni prin divizii interne. Cei mai marijucători sunt BRD, BCR, UniCredit, Raiffeisen, Eximbank, RBS sauBanca Transilvania. Olandezii de la ING au o subsidiarăspecializată în factoring, care operează ca jucător independent.Ideea constituirii unei asociaţii a jucătorilor din factoring aapărut încă din 2009, când ZF a organizat un seminar pe temaperspectivelor acestei pieţe.

Toate băncile, dar şi jucătorii independenţi, precum NextCapital Finance sau Romfactor, s-au înscris acum în aceastăasociaţie. Unul dintre obiectivele jucătorilor este să obţină olege specifică, prin care să fie reglementate operaţiunile defactoring, aşa cum există în cazul leasingului.

Anul trecut piaţa de factoring a crescut cu 29%, ajungând la 1,8mld. euro. Raportat la dimensiunea economiei, aceasta înseamnă maipuţin de 1,5% din Produsul Intern Brut (PIB).

Nivelul este comparabil doar cu cel din Slovacia sau Bul­garia,în timp ce în Ungaria factoringul reprezintă 3,4% din PIB, iar înPolonia ajunge la 4,6% din PIB. Prin comparaţie, Roşu spune căRomânia ar avea potenţial să urce pe termen scurt la 2,2% din PIB,adică la aproape 3 mld. euro, cu peste 60% mai mult faţă de2010.

Factoringul presupune practic cumpărarea de creanţe (facturi) decătre instituţiile specializate de la societăţile comerciale. Pebaza contractului, factorul plăteşte companiei-client în avanscreanţele cesionate, ocupându-se ulterior în nume propriu deadministrarea şi colectarea creanţelor. Roşu spune că factoringulse adresează în special firmelor de mici dimensiuni, care îşi potîmbunătăţi astfel fluxurile de numerar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO