Bănci și Asigurări

Clienţii băncilor au început să prefere contul curent depozitelor la termen

Clienţii băncilor au început să prefere contul curent...

Autor: Andra Oprescu

29.10.2014, 00:00 1066

Volumul depozitelor overnight, în principal conturi curente şi de economii, a urcat cu 9% în septembrie faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi a ajuns la 67,8 miliarde de lei. Rata de creştere a depozitelor la termen cu durata de până la doi ani a fost de 2%, potrivit datelor BNR. Faţă de luna august depozitele overnight au avut un avans de 0,3%. Pe ansamblu, depozitele rezidenţilor au crescut în septembrie cu 5,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ritmul de creştere fiind din ce în ce mai lent din perioada de criză, când creşterile erau spectaculoase. Dobânzile la depozite au scăzut pe fondul operaţiunilor de relaxare a politicii monetare derulate de BNR, ceea ce a determinat clienţii băncilor să aleagă să îşi păstreze banii în conturile curente, plasamentele pe termen mediu şi lung devenind neatractive. În plus, flexibilitatea crescută a conturilor de economii şi dobânzile uneori chiar mai atractive decât la depozitele clasice au făcut ca acest produs să capete tot mai multă popularitate.

Ratele de dobândă la un depozit în lei constituit pe trei luni variază între 2% şi 3,75% pe an, potrivit datelor agregate de portalul financiar conso.ro. Astfel, dobânda maximă după impozitare obţinută de un client care depune suma de 5.000 lei pe  trei luni este de 39 de lei. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO