Bănci și Asigurări

Daniela Iliescu, CEO & board member, Patria Bank: Parteneriatele relevă un model de afaceri cu beneficii de ambele părţi, pe de o parte oportunitatea de a accesa finanţare, iar pentru noi ca bancă asigură o gestiune mai bună a riscului

Videoconferinţa ZF – Patria Bank, „Importanţa parteneriatelor în business. Dezvoltarea companiilor agro şi micro prin cooperare şi colaborare”

Daniela Iliescu, CEO & board member, Patria Bank:...

Autor: Florentina Niţu

23.06.2020, 11:55 264

Continuarea activităţii de creditare de către bănci şi accelerarea finanţării segmentelor de afaceri micro şi agro sunt foarte importante în această perioadă pentru relansarea economiei, consideră Daniela Iliescu, CEO & board member al Patria Bank, prezentă în cadul videoconferinţei ZF – Patria Bank, „Importanţa parteneriatelor în business. Dezvoltarea companiilor agro şi micro prin cooperare şi colaborare”.

„Parteneriatele relevă un model de afaceri cu beneficii de ambele părţi, pe de o parte oportunitatea de a accesa finanţare, iar pe de altă parte, pentru noi ca bancă asigură o gestiune mai bună a riscului. Ambii jucători ies din aceste parteneriate avantajaţi. Pentru noi continuarea activităţii de creditare este un element fundamental”, a spus Daniela Iliescu, CEO & board member al Patria Bank.

Ea spune că istoria Patria Bank arată că au reuşit să crească în periode de criză, când au  dezvoltat şi liniile de afaceri micro şi agro, pentru care deţin o cotă de piaţă de 7%, respectiv 9%. Aceasta susţine că şi pentru antreprenori anumite situaţii de criză sunt oportune pentru a-şi mări volumul de business şi cota de piaţa.

Ce a mai declarat ea:

@ Orice dezvoltare nu se poate face fără resurse.

@ Multe companii încă nu au o structură de finanţare sănătoasă, nu apelează la credite bancare.

@ Ne concentrăm în direcţia adaptării serviciilor către clienţii HoReCa, cei mai afectaţi de pandemie, sau noi clienţi, prin creşterea asistenţei remote. Măsura cea mai importantă însă este acordarea şi susţinerea financiară continuă.

@ Evoluţia pieţei şi cererilor de finanţare a îngheţat în piaţă pentru o lună şi jumătate, martie şi o parte din aprilie. Din nmai am observat o dezgheţare a interesului, o revenire a interesului pentru creditare. Singurul sector care nu a îngheţat a fost cel agricol. Acolo timpul nu s-a oprit.

@ În ceea ce priveşte sectoarele unde vedem oportunitatea dezvoltării, sectorul agro-alimentar este în topul listei. Noi avem colaborări complexe cu fermele, cu cei care fac producţie primară, cei care fac şi distribuţie şi cei care pun produsele pe masa consumatorului.

@ Agricultura românească are un potenţial de creştere în viitor. Avem un potenţial major, pentru că la dimensiunea suprafeţei agricole suntem pe locul 6 în UE, însă productivitatea la hectar este mică, influenţată de multe aspecte. Lipsa irigaţiilor şi gradul redus de tehnologizare, mult sub media europeană, sunt alte probleme ale agriculturii româneşti.

@ Este nevoie de măsuri publice şi private să dezvoltăm potenţialul agricol. Noi avem apetit de creditare, de finanţare, prin produse flexibile şi echipa internă din segmentul micro, agro, cunoaşte bine afacerile agricole.

@ Continuarea creditării este vitală pentru creşterea noastră, mai ales a principalelor noastre linii: micro şi agro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO