Bănci și Asigurări

Îşi va reveni vreodată Deutsche Bank, cea mai mare bancă germană?

Turnurile sediului central al Deutsche Bank

Turnurile sediului central al Deutsche Bank

Autor: Catalina Apostoiu

05.02.2018, 00:05 959

2017 a fost al treilea an consecutiv de pierderi pentru mândria finanţelor germane.

Pentru Volkswagen, cireaşa stricată de pe tortul scandalurilor sunt testele cu gaz de eşapament pe maimuţe. Pentru Deutsche Bank, o bancă despre care până nu demult se spunea că va avea nevoie de bailout, cireaşa stricată sunt bonusurile date bancherilor de investiţii.

Din nou, veştile din partea celei mai ma­ri bănci germane, Deutsche Bank, nu sunt unele bune. De această dată, vina îi aparţine lui Donald Trump, însă aceasta nu este o scuză su­ficient de bună, scrie Henrik Bohme, jurnalist la  Deutche Welle. Banca are nevoie de o restructurare majoră foarte curând.

Începutul anului a adus veşti rele pentru cea mai mare bancă germană. Aceasta a încheiat anul trecut pe pierderi. În raportul pe 2017, Deutsche Bank a anunţat o pierdere netă de 512 milioane de euro, cifra marcând al treilea an consecutiv încheiat de aceasta în pierdere, după pierderi de 6,8 miliarde de euro în 2015 şi 1,4 miliarde de euro în 2016.

Deutsche a declarat că pierderea pe 2017 a venit ca rezultat al modificărilor fscale din SUA, care au rezultat într-o pierdere de 1,4 miliarde de euro în ultimul trimestru. În lipsa acestui impact, banca ar fi înregistrat un profit de 900 milioane de euro.

Cu numai câteva ore înainte de raportarea cifrelor, Deutsche Bank a plătit o amendă de 70 milioane de dolari pentru a pune capăt unei anchete din SUA privitoare la acuzaţii de manipulare a unei rate de referinţă pentru derivatele pe dobânzi.

Şi totuşi, în pofida veştilor rele, banca este foarte generoasă cu bancherii săi de investiţii: aceştia se pot aştepta la o creştere a bonusurilor cu aproximativ 1 miliard de euro în martie. Motivul? Banca se luptă din răsputeri să-şi păstreze bancherii talentaţi.

John Cryan, CEO-ul de 57 de ani al băncii, spune că va merge în Berlin pentru a le explica politicienilor de ce a luat această decizie. Dar pentru că aceştia ar putea fi ocupaţi în contextul eforturilor de formare a unei coaliţii de guvernământ, banca a invitat jurnalişti şi analişti în Frankfurt pentru a le explica cum se vor îmbunătăţi lucrurile, demonstrând în acelaşi timp că înregistrează progrese în restructurare. Este adevărat că multe s-au întâmplat în ultimii doi ani. Păcat însă că lumea exterioară complică situaţia, scrie jurnalistul de la DW. Dobânzile zero afectează toate băncile, însă Deutsche pare să sufere mai mult din cauza costurilor ridicate pe care trebuie să le suporte comparativ cu alte bănci. Banca a făcut de asemenea progrese în privinţa disputelor juridice şi a .actualizării sistemului IT. Multe realizări poate, dar evident, încă multe alte lucruri de făcut. Bineînţeles, dacă şeful BCE Mario Draghi ar majora dobânzile, acest lucru ar ajuta Deutsche Bank. Dar Draghi nu va face probabil nicio mişcare în acest sens în acest an. O altă mişcare, a lui Donald Trump, de modificare a codului fiscal american, pune însă pe jar băncile germane. Se pare însă că doar Deutsche Bank a suferit pierderi în urma acestora, restul băncilor câştigând suficient pentru a suporta bine efectele.

Cryan se poate lăuda în continuare cu realizările care fără îndoială există, însă cumva un blestem pare să apese asupra  băncii.

În momentul în care o problemă este rezolvată, o alta apare imediat în altă parte.

La preluarea mandatului în vara anului 2015, Cryan a susţinut sus şi tare că 2018 va fi ìanul unei redresăriî. Acesta a ajuns la jumătatea contractului de cinci ani. În 2020, Deutsche Bank va sărbători 150 de ani de existenţă. Rămâne de văzut dacă Cryan va mai conduce banca în momentul începerii festivităşilor. Marii creditori şi micii acţionari aşteaptă cu nerăbdare veşti bune, scrie jurnalistul Deutsche Welle.

 

Pierdere de 512 mil. euro

În raportul pe 2017, Deutsche Bank a anunţat o pierdere netă de 512 milioane de euro, cifra marcând al treilea an consecutiv încheiat de aceasta în pierdere, după pierderi de 6,8 miliarde de euro în 2015 şi 1,4 miliarde de euro în 2016.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO