Burse - Fonduri mutuale

AIPC: Accesarea de către ANAF a portofoliilor de acţiuni reprezintă un abuz

AIPC: Accesarea de către ANAF a portofoliilor de acţiuni reprezintă un abuz

Autor: Ioana Moldovan

12.12.2010, 23:38 24

AsociaŢia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) consideră căintenţia Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) de aaccesa direct informaţiile privind portofoliile de acţiuni deţinutepe Bursă reprezintă un abuz şi nu ar mai fi respectată, totodată,confidenţialitatea tranzacţiilor.

"Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital îşi manifestădezamăgirea cu privire la gradul de înţelegere a mecanismelor defuncţionare ale pieţei de capital pe care ANAF îl afişează.Considerăm că discuţiile pe care ANAF le poartă cu societăţile debrokeraj şi CNVM pentru stabilirea unei proceduri prin care Fisculsă acceseze direct informaţiile privind portofoliile de acţiunitranzacţionate pe piaţa de capital ale investitorilor constituie ungrav abuz şi un prejudiciu de imagine adus pieţei de capital dinRomânia", susţin reprezentanţii AIPC.

ANAF a avut săptămâna trecută o întâlnire cu societăţile debrokeraj şi Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), pentrudiscuţii privind crearea unei proceduri prin care Fiscul săacceseze direct informaţiile privind portofoliile de acţiunitranzacţionate pe piaţa de capital de către debitorii aflaţi înprocedura de executare silită.

Agenţia a prezentat reprezentanţilor pieţei de capital o schiţăde proiect de act normativ, potrivit căreia firmele de brokeraj artrebui să comunice bilunar instituţiei situaţia conturilor deschisede clienţii acestora, care să cuprindă lista de acţiuni, numărultitlurilor, existenţa sau inexistenţa unui drept de gaj asupra lor,precum şi sumele de bani disponibile în contul clienţilor.Proiectul nu a fost făcut încă public.

AIPC consideră că "furnizarea de informaţii privind conturileinvestitorilor reprezintă o gravă încălcare a confidenţialităţiitranzacţiilor pe care acesta le efectuează" şi menţionează că oastfel de măsură nu a mai fost adoptată în nicio altă ţară şi căinformaţiile obţinute în acest fel ar putea fi folosite în scopuri"mai mult sau mai puţin licite".

Fiscul a propus, în cadrul discuţiilor din această săptămână, cafirmele de brokeraj să transmită informaţii despre toţi clienţii,prin mijloace electronice, însă brokerii au sugerat ca ANAF să aibăacces la situaţia clienţilor prin solicitare, întrucât portofoliilese pot schimba imediat după transmiterea raportului bilunar.

AIPC susţine că ANAF nu ar trebui să trateze toţi investitoriica pe posibili rău-platnici şi, la fel ca în cazul sistemuluibancar, asemenea informaţii ar trebui să fie puse la dispoziţiaFiscului doar pe baza unor probe de cercetare, mandate sau hotărârijudecătoreşti.

Asociaţia investitorilor solicită CNVM, Bursei de ValoriBucureşti, Bursei de la Sibiu şi celorlalte organisme ale pieţei săia atitudine faţă de această iniţiativă şi să facă publicepropunerile pe care le fac în acest sens.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO