Burse - Fonduri mutuale

Bursa a scăzut cu 0,8% în prima parte a şedinţei, iar acţiunile Azomureş au coborât cu aproape 8%

Autor: Stefan Musgociu

02.11.2011, 13:49 158

Bursa a coborât cu 0,79% în prima parte a şedinţei de miercuri, pe o lichiditate în scădere, iar acţiunile Azomureş (AZO) au înregistrat un recul de 7,86% după creşterile accelerate din ultimele două zile.

În prima jumătate de oră piaţa a fost pe creştere uşoară, însă apoi s-a întors pe scădere, iar volumele de acţiuni tranzacţionate au fost mai reduse decât rulajele din prima parte a şedinţei precedente.

Tranzacţiile au cumulat doar 10,4 milioane lei (2,4 milioane euro), sumă cu 17% mai redusă decât rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de 12,5 milioane lei (2,9 milioane euro), scrie Mediafax.

La ora 13:00, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,9%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,23% peste închiderea de marţi.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a coborât cu 0,73%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP, a scăzut cu 0,8%.

Titlurile Azomureş au consemnat una dintre cele mai vizibile corecţii din piaţă, de 7,86%, după ce în precedentele două zile cotaţia a urcat accelerat cu 54%. Creşterile au fost determinate de anunţul potrivit căruia traderul elveţian de îngrăşăminte şi cereale Ameropa Holding ar putea prelua indirect compania. Dacă Ameropa va prelua indirect controlul la Azomureş ar putea fi obligată să lanseze o ofertă de preluare, întrucât va depăşi pragul de 33% din acţiuni de la care trebuie lansată o astfel de ofertă.

La mijlocul şedinţei de miercuri, acţiunile Azomureş erau cotate la 1,195 lei şi consemnau al cincilea rulaj din piaţă, de 471.000 de lei.

Titlurile Erste (EBS) şi Fondul Proprietatea s-au clasat pe primele două poziţii în topul rulajelor, cu transferuri de 3,3 milioane lei şi, respectiv, de 2,8 milioane lei.

Cotaţia acţiunilor băncii austriece a scăzut cu 6,52%, influenţată de corecţia, de 6,67%, înregistrată pe bursa de la Viena. Cea mai recentă tranzacţie de la BVB a fost realizată la 64,5 lei (14,85 euro), iar pe piaţa din Austria, preţul a ajuns la 14,56 euro.

La jumătatea şedinţei de la Bucureşti, bursele de la Frankfurt şi Paris avansau cu câte 0,6%, iar piaţa de la Londra consemna o corecţie de 0,6%. În scădere, cu până la 2%, erau şi majoritatea burselor din Europa Centrală şi de Est. Investitorii aşteaptă miercuri şedinţa de politică moetară a Rezervei Federale Americane (Fed) şi declaraţiile care vor urma din partea oficialilor, acestea putând oferi indicii pentru noi măsuri de susţinere a economiei SUA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO