Burse - Fonduri mutuale

Bursă: Acţionarii Meta Estate Trust au decis să distribuie profitul din 2023 în acţiuni gratuite către investitori, printr-o majorare de capital de 9 mil lei, un program de răscumpărare de acţiuni şi o emisiune de obligaţiuni

Alexandru Bonea, CEO Meta Estate Trust

Alexandru Bonea, CEO Meta Estate Trust

Autor: Cristina Bellu

29.04.2024, 17:31 291

Meta Estate Trust, (simbol bursier MET), companie de tip holding care activează în sectorul imobiliar, a obţinut aprobarea acţionarilor pentru distribuirea profitului din 2023 în acţiuni gratuite către investitori, printr-o majorare de capital de 9 mil lei, un program de răscumpărare de acţiuni ce se va derula în următoarele 18 luni, precum şi o emisiune de obligaţiuni de până la 5 milioane de euro.

Majorarea capitalului social se va desfăşura prin emiterea de acţiuni gratuite ce vor fi acordate către acţionarii deţinători de acţiuni ordinare şi preferenţiale, într-un mod asimetric în care acţiunile preferenţiale vor primi 26 de acţiuni ordinare la 100 de acţiuni preferenţiale deţinute (0,26/acţiune), iar acţiunile ordinare vor primi 7,2 acţiuni ordinare la 100 de acţiuni ordinare deţinute (0,072/acţiune), spun oficialii companiei.

În prezent, capitalul social al MET este compus din 82.241.760 acţiuni clasa A (ordinare) şi 11.249.976 acţiuni clasa B (preferenţiale).

„Acţionarii şi-au exprimat un vot de încredere în direcţia strategică a companiei aprobând toate deciziile propuse de Consiliul de Administraţie al Meta Estate Trust. Astfel avem instrumentele necesare pentru a naviga cu bine acest an financiar în care sectorul nostru de activitate se dovedeşte a fi marcat de incertitudine şi provocări.”, spune Alexandru Bonea, CEO Meta Estate Trust.

De asemenea în baza unui Prospect Proporţionat, Meta Estate Trust va oferi acţionarilor  opţiunea de a subscrie acţiuni suplimentare pentru a-şi menţine cota de participaţie.

Prin implementarea acestui mecanism, compania are în continuare acces la capitalul obţinut din profit şi îl poate utiliza în investiţii noi.

Prin mecanismul de răscumpărare a acţiunilor, Meta Estate Trust urmăreşte să mărească lichiditatea acţiunii şi odată cu aceasta, să crească valoarea preţului per acţiune.

În paralel, programul de obligaţiuni va permite companiei, în cazul în care identifică o nevoie sau oportunitate de finanţare pentru proiecte noi sau proiecte curente, să poată contracta sumele respective din piaţă financiară printr-o emisiune de obligaţiuni.

Astfel compania poate accesa o altă sursă de finanţare disponibilă, faţă de cea clasică bancară care este mai restrictivă adesea pentru jucătorii din piaţa imobiliară, spun oficialii companiei.

Fondată în martie 2021 de un grup de antreprenori români, Meta Estate Trust s-a listat în august 2022 la Bursa de Valori Bucureşti, în piaţa AeRO, având simbolul bursier MET.

Din martie 2023, acţiunea MET este inclusă în indicele BETAeRO.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO