Burse - Fonduri mutuale

Bursa din Bucureşti a închis 2015 cu un minus de 1%, prima scădere din ultimii patru ani

Bursa din Bucureşti a închis 2015 cu un minus de 1%,...

Autor: Roxana Pricop

04.01.2016, 00:06 408
Indicele BET, principala referinţă a bursei, a închis anul 2015 cu un minus de 1,1%, marcând astfel cel mai slab an din 2011 în­coace. Nici dividendele plătite de compa­niile din BET nu au adus mare consolare in­ves­ti­torilor care îşi pun acum speranţele într-un 2016 mai bun. Incluzând dividendele plă­tite de cele mai lichide zece companii, ran­damentul total al indicelui BET urcă la 3%.
 
Acţiunile bancare au marcat cele mai mari creşteri din indicele BET: BRD are un plus de 38%, în timp ce Banca Transilvania s-a apreciat cu 45% pe bursă în 2015. Îmbunătăţirea rezultatelor financiare alături de tranzacţia prin care Banca Transilvania a preluat Volksbank România au fost motoarele din spatele aprecierii acţiunilor.
 
La extrema opusă se află acţiunile Petrom şi cele ale Romgaz. Titlurile Petrom s-au ieftinit cu peste 28% în 2015, trase în jos de rezultatele financiare afectate de prăbuşirea cotaţiilor barilului de petrol la minimele ultimilor şapte ani. În cazul Romgaz, dividendele cu un randament de circa 10% nu au acoperit deprecierea acţiunilor. Scăderea consumului intern de gaze s-a văzut în rezultatele financiare ale companiei, astfel că investitorii au cotat acţiunile Romgaz la un preţ mai mic cu 23% decât cel afişat la începutul anului 2015. Evoluţiile slabe ale acestor companii au contribuit la scăderile înre­gistrate pe acţiunile Fondului Pro­prie­tatea. Acestea s-au depreciat în 2015 cu 9,6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO