Burse - Fonduri mutuale

Cele mai mari companii listate din lume la finalul lui 2011: Google a urcat pentru prima dată în top 10

Cele mai companii listate din lume la finalul lui 2011: Google a urcat pentru prima dată în top 10

Autor: Andrei Chirileasa

03.01.2012, 00:07 2625

Companiile din sectorul IT&C au fost printre vedetele anului 2011 pe burse, iar la finalul anului, pentru prima dată, patru companii din sectorul tehnologiei informaţiei se regăsesc în topul celor mai mari zece companii listate din lume.

Mai mult, producătorul de calculatoare şi telefoane mobile Apple s-a luptat în ultimul an cu gigantul petrolier Exxon Mobil pentru titlul de cea mai mare companie din lume, reuşind pentru câteva luni să urce pe primul loc. La finalul anului, însă, Exxon şi-a recăpătat prima poziţie. Ascensiunea Apple rămâne însă impresionantă, având în vedere că la finalul lui 2008 producătorul celebrelor iPhone şi iPad era abia pe locul 54 în topul celor mai mari companii din lume, cu o valoare de piaţă de 76 de miliarde de dolari. La 31 decembrie 2011 Apple valora 377 miliarde de dolari, adică de cinci ori mai mult decât în urmă cu trei ani. Creşterea impresionantă se datorează vânzărilor şi profiturilor tot mai mari generate de iPhone şi tableta iPad.

O creştere puternică a avut anul trecut şi producătorul de calculatoare IBM, care a urcat pe locul al şaselea în top, cu o valoare de 219 mld. dolari, depăşind Microsoft. Cea mai mare surpriză este însă urcarea Google în top 10. Compania, care deţine cel mai folosit motor de căutare pe internet din lume, a atins la sfârşitul lui 2011 o valoare de piaţă de 208 miliarde de dolari, în creştere cu 41% faţă de finalul lui 2010, când Google a ocupat locul 28 în top. Creşterea valorii de piaţă a Google a fost susţinută de avansul de 9% al preţului acţiunilor, dar şi de achiziţiile derulate anul trecut. Google a cumpărat în 2011 producătorul de telefoane Motorola Mobility printr-o mega tranzacţie de 12,5 miliarde de dolari. Google şi-a consolidat poziţia de cea mai mare companie de internet din lume prin lansarea reţelei de socializare Google Plus, un concurent direct pentru Facebook.

Sectorul petrolier este reprezentat de patru companii în top 10: Exxon, Petrochina, Royal Dutch Shell şi Chevron. Industrial & Commercial Bank of China, cea mai mare bancă din lume, ocupă locul al cincilea, cu o valoare de piaţă de 228 mld. dolari, iar ultimul loc este ocupat de retailerul american Wal-Mart, cu 205 mld. dolari.

Faţă de top 10 de la finalul lui 2010 au dispărut BHP Billiton, cea mai mare companie de minerit din lume, ale cărei acţiuni au fost lovite de scăderea preţurilor materiilor prime, compania petrolieră braziliană Petrobras, China Construction Bank şi producătorul de bunuri alimentare Nestlé.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO