Burse - Fonduri mutuale

Un eveniment amânat de un deceniu are deznodământ în această vară: Hidroelectrica se pregăteşte ca din iulie 2023 să înceapă tranzacţionarea la BVB. Vânzarea de acţiuni, în săptămânile următoare. Bogdan Badea, director general: Ne dezvoltăm profilul internaţional

Un eveniment amânat de un deceniu are deznodământ în...

Autor: Liviu Popescu

11.06.2023, 15:10 6604

Discuţiile pentru listarea Hidroelectrica au început în 2013 sub forma unei majorări de capital Schimbările de la Palatul Victoria, situaţia financiară a companiei şi mai apoi criza COVID, au amânat ceea ce ar putea fi cel mai mare IPO de la BVB. Vânzarea de acţiuni începe în perioada următoare după aprobarea prospectului de către ASF În prospect va fi detaliat cât va vinde Fondul Proprietatea, la cât este evaluată Hidroelectrica şi cum sunt structurate tranşele de vânzare de acţiuni (retail şi instituţionali).

Listarea la Bursa de Valori Bucureşti a Hidroelectrica, societate de stat care va majora substanţial şansele includerii pieţei de capital din România pe radarul investitorilor de calibru de la MSCI, este programată pentru luna iulie a acestui an, potrivit unui anunţ oficial al Hidroelectrica.

Asta înseamnă că în perioada următoare, imediat după aprobarea prospectului de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, investitorii vor putea să subscrie acţiuni în oferta de listare (IPO) prin care Fondul Proprietatea intenţionează să vândă până la 20% din deţinere.

Pe 6 iunie 2023 Hidroelectrica a anunţat oficial intenţia de listare la Bursa de Valori Bucureşti, printr-un document de 12 pagini în care este prezentată compania, dar şi numele grele ale celor care lucrează la oferta estimată de Ziarul Financiar la până 2 mld. euro, precum Rotschild, Citigroup, Morgan Stanley, Jefferies, Barclays.

În comunicat nu se menţionează care este pachetul pe care Fondul Proprietatea îl va scoate la vânzare, ci doar că informaţiile detaliate vor fi publicate după aprobarea pros­pectului de către Autoritatea de Supra­ve­ghere Financiară (ASF). IPO-ul Hidroe­lectrica are şanse mari să fie cel mai mare din istoria pieţei de capital din România, peste cel de circa 1,9 mld. lei al Electrica din 2014.

„Hidroelectrica are un istoric îndelungat de creştere semnificativă şi de generare de profit pentru acţionari, fiind principalul producător de energie electrică din Româ­nia, cu un portofoliu de producţie 100% din surse regenerabile”, spune Bogdan Badea (foto medalion), director general al companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO