Burse - Fonduri mutuale

Joi, 27 mai, Raiffeisen Bank listează la Bursa de Valori Bucureşti prima emisiune de obligaţiuni verzi: finanţare de 400 mil. lei la o dobândă fixă de 3,086% şi maturitate de 5 ani

Joi, 27 mai, Raiffeisen Bank listează la Bursa de Valori...

Autor: Tibi Oprea

25.05.2021, 18:54 2069

Bursa de Valori Bucureşti a anunţat că joi, 27 mai, vor intra la tranzacţionare pe Piaţa Reglementată primele obligaţiuni verzi emise de Raiffeisen Bank, sub simbolul bursier RBRO26, emisiune în valoare de 400,5 de milioane de lei

Obligaţiunile Raiffeisen Bank, subsidiara de pe piaţa locală a grupului austriac omonim, au scopul de a finanţa proiecte eligibile ale Raiffeisen Bank care să asigure tranziţia către o economie sustenabilă şi durabilă.

Emisiune de obligaţiuni verzi, prima de acest fel din sectorul bancar românesc, a fost adresată investitorilor instituţionali.

Obligaţiunile au o maturitate de 5 ani, un cupon fix de 3,086%, aproximativ 0,5 p.p., peste randamentul titlurilor de stat în lei de referinţă cu aceeaşi maturitate. Cu o cerere de aproape 650 milioane lei, emisiunea a fost suprasubscrisă de aproape 1,6 ori.

Wolf Theiss a acordat consultanţă juridică Raiffeisen Bank (România) în calitate de emitent, în legătură cu emisiunea de obligaţiuni verzi eligibile preferenţiale de tip Senior 2021-2026.

Se intenţionează că obligaţiunile să fie eligibile în scopuri MREL (cerinţa minimă de fonduri proprii şi datorii eligibile), după obţinerea aprobării din partea Băncii Naţionale a României. Plasamentul de obligaţiuni a fost coordonat de Raiffeisen Bank International AG şi Raiffeisen Bank S.A. (România), în calitate de manageri principali.

Din perspectiva legii române, Raiffeisen Bank (România) a primit consultanţă din partea experţilor specializaţi în pieţe de capital din cadrul Wolf Theiss, coordonaţi de o echipă internaţională formată din Andreea Tudorache, Claudia Chiper, Nevena Skocic, Nikolaus Dinhof, Sebastian Prakljacic şi Alex Haas.

În ceea ce priveşte aspectele de drept german, Raiffeisen Bank S.A. (România) a beneficiat de consultanţă juridică din partea Freshfields Bruckhaus Deringer Rechtsanwälte, prin partenerii Stephan Pachinger şi Christoph Gleske şi membrii echipei, Christian Joellinger, Birgit Schulz şi Benedikt Graf.

Raiffeisen Bank a încheiat primul trimestru al anului 2021 cu un profit net de 198 milioane de lei, în creştere cu 41% faţă de rezultatul obţinut în perioada similară a anului trecut.

La 31 martie 2021, activele totale ale băncii au atins 52,2 miliarde de lei, echivalentul unei creşteri anuale de 9%, în timp ce veniturile băncii au scăzut cu 4% faţă de T1/2020, fiind afectate în primul rând de ratele de dobândă în scădere şi de veniturile din comisoane reduse cu 8%, în condiţiile în care economia locală nu s-a refăcut complet după perioada pandemică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO