Burse - Fonduri mutuale

One United Properties vrea să distribuie dividende de 42,5 mil. lei şi să atragă până la 500 mil. lei de la investitori. Pe ordinea de zi a acţionarilor, un program de răscumpărare şi alegerea membrilor CA

One United Properties vrea să distribuie dividende de...

Autor: Tibi Oprea

22.03.2022, 18:45 1180

Dezvoltatorul imobiliar One United Properties (simbol bursier ONE) a convocat acţionarii în data de 26 aprilie pentru a aproba, printre altele, distribuirea unor dividende de 42,5 mil. lei brut, respectiv 38,3 mil. lei din profitul net al anului 2021 şi 4,2 mil. lei din profitul nedistribuit înregistrat în anii anteriori, potrivit convocatorului publicat la BVB.

Dividendul brut pe acţiune propus este de 0,0165 lei şi, la preţul de închidere al unei acţiuni din 22 martie, ar asigura investitorilor un randament de 1,2%, potrivit calculelor realizate de ZF.

One United Properties plăteşte dividende de două ori pe an.

Compania a încheiat anul 2021 cu un profit individual net de 40,7 mil. lei, din care se constituie rezerva legală de 2,4 mil. lei, rezultând un profit net distribuibil de 38,3 mil. lei.

La nivel de grup, One United Properties a raportat pentru 2021 un profit net de 506 mil. lei, faţă de 176 mil. lei în 2020, la venituri de 1,1 mld. lei, de peste două ori mai mari. Profitul brut a crescut cu 192%, ajungând la 603,5 mil. lei.

Totodată, pe ordinea de zi a acţionarilor se află şi aprobarea transferului sumei de 4,3 mil. lei din prime de emisiune (prime de capital) în creditul contului de rezerve şi înregistrarea corespunzătoare în contabilitate.

Data de înregistrare este 13 mai 2022, ex date este 12 mai şi data plăţii este 30 mai.

Unul dintre punctele supuse aprobării acţionarilor se referă la atragerea unei sume de până la 500 mil. lei de la investitori printr-o operaţiune de majorare de capital cu aport în numerar. Majorarea de capital planificată va fi a cincea astfel de operaţiune pentru One United Properties, care în iulie 2021 s-a listat pe Piaţa Principală a Bursei de Valori Bucureşti după derularea unui IPO de succes finalizat cu atragerea a 252 mil. lei.

„2021 a fost cel mai bun an din istoria pieţei imobiliare rezidenţiale din România, fiind înregistrată o creştere cu 49% a numărului de unităţi locative vândute în România şi o creştere cu 40% a numărului de unităţi rezidenţiale vândute în Bucureşti şi Ilfov. Pentru One United Properties, veniturile din segmentul rezidenţial au crescut peste nivelul pieţei şi am reuşit astfel să oferim acţionarilor noştri o marjă netă record de 36%. În acest an, ne aflăm în faţa unei bune oportunităţi de a ne continua extinderea portofoliului de terenuri, ceea ce ne va ajuta să oferim stakeholderilor venituri consistente în anii următori. În consecinţă, suntem pregătiţi să abordăm piaţa şi să obţinem noi capitaluri proprii de la investitorii de la Bursa de Valori Bucureşti”, afirmă Victor Căpitanu, co-CEO One United Properties.

One United Properties intenţionează să emită până la 330.017.986 de acţiuni noi în cadrul operaţiunii de majorare a capitalului social cu aport în numerar, care se va desfăşura în două etape. În prima etapă, acţionarilor existenţi li se vor acorda drepturi de preferinţă în baza cărora vor putea achiziţiona acţiuni ONE nou emise.

Acţiunile care rămân nesubscrise în prima etapă vor fi oferite celorlalţi investitori din piaţă prin intermediul unui plasament privat. După aprobarea în Adunarea Generală a Acţionarilor, decizia asupra calendarului operaţiunii va fi luată de Consiliul de Administraţie.

În urma acestei operaţiuni, capitalul social al societăţii va fi majorat cu până la 66 mil. lei (valoare nominală), prin emisiunea unui număr de 330 de milioane de acţiuni ONE noi, cu valoarea nominală de 0,2 lei pe acţiune. Diferenţa reprezintă prime de emisiune.

„Am încheiat 2021 cu cel mai bun rezultat din istorie şi cu o poziţie de numerar remarcabilă, în valoare de 508 milioane de lei, determinată de încasările nete în urma IPO-ului şi de fluxurile de numerar pozitive generate din activitatea de vânzări şi închiriere. Vom investi acest capital în 2022 pentru a accelera implementarea dezvoltărilor în curs. Vedem astăzi oportunităţi bune de creştere pe piaţă şi suntem hotărâţi să le valorificăm. Însă, ne dorim să accesăm piaţa doar dacă există un context bun. Odată cu decizia şi aprobarea majorării de capital în Adunarea Generală a Acţionarilor, vom selecta şi extinde cu atenţie pipeline-ul nostru şi vom acţiona, ca întotdeauna, în cel mai bun interes al acţionarilor noştri şi ne vom asigura că putem atrage în următoarele 12 luni capital nou la un nivel de preţ corect”, adăugă Andrei Diaconescu, co-CEO One United Properties.

Totodată, dezvoltatorul urmăreşte derularea unui program de răscumpărare la un preţ minim de 0,2 lei pe acţiune şi un preţ maxim de 1,75 de lei pe acţiune, în valoare totală de până la 10 mil. lei. Programul ar avea în vedere răscumpărarea a maximum 10 milioane de acţiuni pe o perioadă de 18  luni de la data publicării hotărârii în Monitorul Oficial.

De asemenea, compania vrea să îşi majoreze capitalul social pentru o perioadă de trei ani, printr-una sau mai multe emisiuni de acţiuni ordinare, nominative şi dematerializate, cu o valoare nominală care să nu depăşească o pătrime din capitalul social subscris, existent în momentul hotărârii şi autorizării, respectiv cu până la 128,7 mil. lei, cu scopul de a duce la îndeplinire şi implementare a prevederilor oricărui program de alocare a acţiunilor (de tip „stock option plan”) persoanelor din conducerea Societăţii şi/sau filialelor acesteia sau către angajaţi ai Societăţii şi/sau filialelor acesteia.

Pe de altă parte, acţionarii sunt chemaţi şi să revoce în întregime hotărârile 3, 4, 5, 6 şi 7 de pe ordinea de zi a AGEA din 10 septembrie 2021, prin care s-a aprobat introducerea unei noi clase de acţiuni care să confere companiilor deţinute integral de cei doi acţionari fondatori, Victor Căpitanu şi Andrei Diaconescu, cinci drepturi de vot pe acţiune, în urma conversiei unui număr total de 22,74% din acţiunile ordinare existente în capitalul social al societăţii, deţinute de cele două companii, în proporţii egale.

Acţionarii One United Properties vor avea şi de ales membrii Consiliului de Administraţie, propuşi de Comitetul de Nominalizare şi Remunerare pentru un mandat de un an. Pe lângă Victor Căpitanu şi Andrei-Liviu Diaconescu, în CA mai sunt propuşi Claudio Cisullo (acţionar şi membru CA, One), Dragoş-Horia Manda (Preşedinte CA Patria Bank şi managing partener la Axxess Capital), Marius-Mihail Diaconu (Owner, Altius), Augusta Valeria Dragic (Preşedinte Fundaţia Superbet) şi Magdalena Soucek (EY Ambassador).

One United Properties are 3,63 mld. lei capitalizare. Acţiunile ONE înregistrează o creştere de 8% în 2022, pe fondul unor tranzacţii de 92,8 mil. lei, arată datele BVB.

Pentru 2022, One United Properties estimează venituri de 1,52 miliarde de lei şi un profit brut de 647,4 milioane de lei. Veniturile din vânzările de proprietăţi rezidenţiale în 2022 sunt estimate să ajungă la 1,2 miliarde de lei, în creştere cu 72% faţă de rezultatul preliminar din 2021, în timp ce veniturile din chirii sunt estimate la 71,7 milioane de lei în 2022, o creştere de şase ori faţă de 2021.

Bugetul pentru anul 2022, pe care Consiliul de Administraţie al One United Properties l-a adoptat la data de 10 ianuarie 2022, este supus aprobării de către acţionari în Adunarea Generală a Acţionarilor din 26 aprilie 2022 şi nu include impactul potenţial al operaţiunii de majorare de capital cu aport în numerar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO