Burse - Fonduri mutuale

Pe parcursul zilei de vineri, 23 iunie, prima zi a ofertei Hidroelectrica, ZF a adunat mai multe reacţii din partea participanţilor la piaţă – analişti, investitori, brokeri, manageri de fonduri şi alţi actori ai Bursei de Valori Bucureşti. Mai jos sunt câteva dintre aceste reacţii, iar restul declaraţiilor pot fi citite pe zf.ro.

Pe parcursul zilei de vineri, 23 iunie, prima zi a...

Autor: Tibi Oprea , Eduard Ivanovici

26.06.2023, 00:05 3221

Dan Paul,

preşedinte, Asociaţia Brokerilor din România:

Era bine dacă Hidroelectrica ar fi modificat actul constitutiv înainte şi ar fi asigurat un loc în board pentru minoritari. Investitorilor instituţionali trebuia să li se asigure un loc. Înţeleg că au fost discuţii înainte, urma să fie o adunare generală, dar, din ce văd, nu s-a mai făcut acest lucru. Ar fi făcut oferta mai atractivă. Era bine pentru guvernanţa corporativă, adică să nu riscăm să avem o companie unde statul are 80% şi să numească toţi membrii din board.

 

Horia Gustă,

preşedinte, Asociaţia Administratorilor de Fonduri:

Listarea Hidroelectrica este o oportunitate şi pentru investitorii de retail din România, adică pentru micii investitori care vor să economisească inteligent pentru viitor. Chiar dacă nu dispun de suma necesară pentru a achiziţiona pachetul minim H2O, aceştia pot deveni investitori în Hidro prin intermediul fondurilor de investiţii cu expunere pe piaţa locală de capital. Tot ce trebuie să facă cei interesaţi este să meargă la administratorii de fonduri de investiţii sau la băncile care distribuie fonduri de investiţii.

 

Miriam Andrei,

director general, TradeVille:

Ne bucurăm că piaţa de capital din România a arătat un interes extraordinar pentru oferta publică a Hidroelectrica. Este un semn pozitiv al evoluţiei mentalităţii investitorilor de retail, sunt multe voci în piaţă care consideră Hidroelectrica cea mai valoroasă şi profitabilă companie a statului român. Suntem încântaţi şi apreciem votul de încredere dat de investitori pentru serviciile TradeVille, avem deja experienţa de aproape 3 decenii în a-i asista pe aceştia să subscrie gratuit la cele mai importante IPO-uri româneşti.

 

Răzvan Raţ,

director general adjunct, BRK Financial Group:

Pentru primele ore ale ofertei, având în vedere că nu există avantaje dacă subscrii primul, adică pentru primele cinci zile toată lumea are aceleaşi beneficii, piaţa se pare că se mişcă foarte bine. Eu mă aştept ca săptămâna aceasta să fie acoperită oferta. Este prima dată când văd la noi în piaţă investitori care garantează subscrierea înainte să fie derulată oferta. Acest lucru înseamnă că există interes pentru ofertă. Au garantat indiferent cum va fi preţul final.

 

Nicu Marcu,

preşedinte, Autoritatea de Supraveghere Financiară:

Acest demers va oferi o altă anvergură pieţei de capital din România şi va atrage atât micii cât şi marii investitori. Echipele de experţi din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară au lucrat permanent pentru a crea cadrul legislativ necesar, astfel încât oferta publică de vânzare să se desfăşoare în cele mai bune condiţii şi să se deruleze exclusiv la Bursa de Valori Bucureşti.

 

Adrian Dudu,

director de investiţii, Certinvest:

Este interesant de văzut dacă se va face 17,34%, eu mă îndoiesc. Dacă se face undeva la 12%-15% este destul de bine pentru că oferta poate fi considerată reuşită chiar şi aşa. Au făcut calcule şi au văzut cam ce interes au de la instituţionali. Au cerut de la toţi, şi de la noi, cam ce în ce măsură vrem să participăm şi toţi au dat informaţia. Probabil că se va închide la sub 17% din pachetul FP. Nu cred că este atâta cerere la noi.

 

Mihai Purcărea,

CEO, BRD Asset Management:

Nu mi se pare că au fost precauţi. Practic, s-au dus înspre valoarea maximă din cât pot să vândă şi mă bucur că au ieşit cu un procent atât de mare. Îmi transmite că au un interes destul de puternic din partea clienţilor. Puteau veni şi cu un procent mai mic. Cred că ar fi mai bine pentru bursă şi pentru companie să vândă cât mai aproape de maxim, astfel încât să nu mai rămână acţiuni nevândute şi să nu facă apoi vânzări accelerate.

 

Lucian Hanganu,

broker de acţiuni (Iaşi), Goldring:

Intervalul de preţ este unul fair, având un PER de 10,2 la 112 lei pe acţiune şi un PER de 8,6 la 94 lei pe acţiune. Discountul de 3% este unul atrăgător, de aceea consider că tranşa de retail va subscrie în proporţie de 95%-97% în primele cinci zile, până joi, 29 iunie 2023. Asta arată interesul ridicat al investitorilor şi este posibil să se subscrie întreaga deţinere a FP-ului de 19,94% din Hidroelectrica. Asta rămâne de văzut, fiind decizia FP dacă va majora oferta de acţiuni!

 

Sarkany Istvan,

investitor pe piaţa de capital:

Intervalul de preţ mi se pare unul destul de realist, iar discountul de 3% s-ar putea să ajute investitorii interesaţi să aibă Hidroelectrica în portofoliu, să subscrie în loc să aştepte listarea şi preţul de după listare. Probabil voi cumpăra acţiuni H2O în conturile copiilor.

 
 

Marcel Murgoci,

director de tranzacţionare, Estinvest:

Să existe un interval de preţ la care investitorii pot subscrie cred că era un lucru aşteptat. După reacţia pieţei, pare că preţul este ok pentru investitorii de retail, este în aşteptări, mai ales că există şi acest discount de 3% în primele trei zile, adică există posibilitatea să poţi cumpăra la 94 de lei minus 3%, teoretic. După reacţia pieţei, pare că preţul nu ar fi surprinzător în mod neplăcut, mă refer la subscrieri şi la faptul că piaţa scade.

 

Cristian Tudorescu,

analist şi investitor:

Principala întrebare pe termen mediu rămâne aceea privind profiturile companiei începând cu 2024-2025, când e probabil să vedem preţuri mai mici la energie în toată economia. Riscurile unor eventuale scăderi de profit şi de pret al acţiunii în primele luni sunt compensate oarecum de componenta de dividend.

 
 

Alin Brendea,

director de operaţiuni, Prime Transaction:

Datele generale ale IPO-ului Hidroelectrica sunt, în linii mari, în aşteptările pieţei. Intervalul de preţ este unul destul de larg, minimul acestuia apropiindu-se de o zonă de atractivitate sporită. Este salutară decizia de o oferi un discount publicului de retail în primele cinci zile ale ofertei. Viteza de derulare a IPO-ului este, din nou, una mare, ceea ce impune diligenţă sporită pentru cei care vor dori să subscrie în cadrul ofertei.

 

Dan Popovici,

CEO OTP Asset Management:

Un alt aspect important de spus este faptul că toate aceste fluxuri de bani nu se vor îndrepta doar către acţiunile Hidroelectrica, Banca Transilvania sau OMV Petrom. Este mai mult decât plauzibil ca şi celelalte companii româneşti să beneficieze de aceste fluxuri în mai mare sau mai mică măsură. Altfel spus, „atunci când vine valul, se ridică toate bărcile“.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO