Burse - Fonduri mutuale

Petros: Nu sunt motive de optimism in urmatoarele 6-12 luni

Petros: Nu sunt motive de optimism in urmatoarele 6-12 luni
13.08.2009, 19:04 35

Rompetrol Well Services (PTR), divizia de servicii a grupului Rompetrol, spune ca cererea redusa de pe piata de hidrocarburi va afecta comenzile societatii in perioada imediat urmatoare. In acest context, firma are ca obiectiv principal mentinerea pozitiei pe care o are pe piata.

"Majoritatea analizelor de piata estimeaza ca cererea mondiala de petrol se va mentine la niveluri scazute pentru o perioada de 6 - 12 luni, anticipand astfel investitii reduse in segmentul explorarii si productiei de hidrocarburi. In acest context, adaptarea ofertei societatii la structura actuala a cererii de servicii si pastrarea cotei de piata in Romania sunt obiectivele prioritare pentru perioada urmatoare", spun reprezentantii companiei.

Rompetrol Well Services a inregistrat in prima jumatate din acest an prima scadere la nivelul afacerilor si profitului din ultimii ani, dupa ce pretul titeiului a coborat la un minim record in debutul anului, iar cel al gazelor naturale a urmat o evolutie asemanatoare.

Petros a inregistrat in primele sase luni din acest an un profit net de aproximativ 8 mil. lei, cu circa 38% mai mic decat rezultatul raportat in aceeasi perioada a anului trecut, scadere care a venit pe fondul efectelor negative pe care criza economica le-a avut atat la nivel macroeconomic, cat  si in industria serviciilor petroliere, se arata in raportul companiei.

Firma de servicii in domeniul petrolului si gazelor raportase in prima jumatate a anului trecut un castigul net de 12,9 mil. lei.

Afacerile companiei s-au diminuat cu 23%, ajungand la 37,1 mil. lei (8,8 mil. euro), de la un nivel de 48,8 mil. lei in acelasi interval din 2008.

 

Afacerile si profitul Petros din primele sase luni sunt cu 22% sub buget

 

Realizarile companiei din prima parte a anului se situeaza sub estimarile din buget. Astfel, afacerile consemnate in prima jumatate a anului sunt cu 22,8% sub nivelul bugetat, de 48,1 mil. lei, in vreme ce profitul este cu 22,3% mai mic decat cel estimat, de 10,3 mil. lei. "Valoarea productiei realizate a fost inferioara atat fata de nivelul primului semestru din 2008, cat si fata de estimarile bugetate, aceasta tendinta fiind efectul adaptarii societatii la cerintele segmentului de piata pe care isi desfasoara activitatea", se arata in raportul semestrial al companiei.

In primele sase luni ale anului datoriile pe termen scurt ale Rompetrol WS au avansat cu 21,9%, de la 9,6 mil. lei la 11,7 mil. lei (2,8 mil. euro). In schimb, creantele pe care societatea le are de recuperat s-au dublat fata de primele sase luni ale anului precedent, crescand de la un nivel de 21,6 mil. lei la 42,7 mil. lei (10,2 mil. euro). In acelasi timp, lichiditatile totale ale companiei au scazut de aproape trei ori, de la 19,1 mil. lei la 6,6 mil. lei (1,6 mil. euro). Compania crede ca exista premise reale pentru realizarea investitiilor de 5,7 mil. dolari (17 mil. lei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO