Burse - Fonduri mutuale

Piaţa de capital a crescut cu 55% în cei doi ani de pandemie, în condiţii de volatilitate accentuată, şi peste 80.000 de români sunt investitori la BVB. ”Una dintre cele mai importante lecţii pe care le-am învăţat din această pandemie este că avem capacitatea să rezistăm şocurilor”

Piaţa de capital a crescut cu 55% în cei doi ani de...

Autor: Roxana Rosu

11.03.2022, 10:35 708

Piaţa de capital din România a crescut cu 55% în cei doi ani de pandemie, prin prisma indicelui BET-TR, care include şi dividendele, şi cu 39% luând în calcul indicele BET, iar peste 80.000 de români sunt în prezent investitori la bursă.

 

Volatilitatea care a cuprins pieţele de capital internaţionale în ianuarie a continuat să-şi facă simţită prezenţa şi luna trecută, la finalul căreia cei mai mulţi indici bursieri erau în teritoriu uşor negativ.

Până la finalul lunii februarie, indicele BET-TR, care include şi dividendele, a ajuns la un nivel de 22.648 puncte, în scădere cu 2% comparativ cu finalul lui 2021.

Indicele BET, care include cele mai tranzacţionate companii listate la BVB, a închis luna februarie la 12.716 puncte, cu 2,6% sub nivelul de anul trecut.

Totuşi, piaţa de capital din România s-a remarcat printr-o rezilienţă deosebită în faţa incertitudinilor şi a adus beneficii potenţiale semnificative pentru investitorii care au ales să-şi plaseze economiile în instrumentele financiare listate.

”În cei doi ani de pandemie, am putut observa o tendinţă clară în ceea ce priveşte preferinţa financiară a populaţiei care a ales să se orienteze tot mai mult către bursă pentru a putea lua parte la poveştile de succes ale companiilor româneşti, dar şi pentru a limita erodarea puterii de cumpărare cauzată de o rată a ridicată inflaţiei. România se poziţionează ca un pol de stabilitate în regiune într-un context dominat de instabilitatea regională ridicată generată de conflictul armat din Ucraina. Traversăm momente de îngrijorare atât în plan uman, cât şi în plan economic. Pentru investitori, bursa locală a oferit în doi ani creşteri de 55% chiar şi în condiţii de volatilitate accentuată şi a demonstrat că poate fi un pilon esenţial pentru economiile românilor,” a declarat Radu Hanga, Preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti.

Potrivit datelor Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI), numărul total al investitorilor care tranzacţionează la BVB a ajuns la 81.793, luând în calcul raportarea de la finalul anului trecut.

„Una dintre cele mai importante lecţii pe care le-am învăţat la nivel individual şi colectiv din această pandemie este că avem capacitatea să rezistăm şocurilor. A devenit atât de important ca fiecare român să-şi diversifice economiile încât a avea astăzi un un cont de investiţii este o chestiune esenţială de siguranţă financiară şi peste 80.000 de români au înţeles că bursa locală reprezintă o alegere de încredere. Pentru investitorii români este important să nu reacţioneze emoţional cu economiile lor, ci să-şi urmeze strategia investiţională pe care şi-au propus-o, în concordanţă cu profilul lor de risc. Într-un context internaţional marcat de volatilitate, o strategie de investiţii orientată spre viitor va oferi mai multă claritate şi siguranţă,” a afirmat Adrian Tănase, Directorul General al BVB.

La finalul primelor două luni ale acestui an, valoarea totală de tranzacţionare realizată pe Piaţa Reglementată a BVB cu toate tipurile de instrumente financiare a fost de 3,75 miliarde lei, echivalentul a 760 milioane euro, în creştere cu 66% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Lichiditatea medie zilnică a fost de 93,7 milioane lei, sau 19 milioane euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO