Burse - Fonduri mutuale

Pieţele europene au înregistrat creşteri săptămâna trecută. Luni au închis în scădere

Pieţele europene au înregistrat creşteri săptămâna...

Autor: Dan Grigore Ivan

24.05.2016, 00:04 191
Indicele Stoxx 50, care reuneşte cele mai impor­tan­te 50 de companii ale Europei, a înregistrat un avans de 0,90% la finalul săptâmanii trecute, în timp ce indicele francez CAC 40 a crescut cu 1.60%. In­di­cele britanic FTSE 100 a înregistrat un avans de 0,90%.

Luni 23 mai principalii indici euro­peni au înregistrat scăderi. Indicele pieţei de la Lon­dra FTSE 100 a scăzut cu 0,40%, în timp ce indicele german DAX a scă­zut cu până la 0,68%. Cea mai severă scă­dere a fost înregistrată de bursa ita­liană, indicele FTSE MIB fiind în scă­dere cu peste 2%.

Săptămâna trecută, indicele bursei de la Frankfurt DAX a scăzut cu 1,25%. Cu toate acestea, companii im­por­tante ce constituie indicele au înre­gistrat avansuri însemnate săp­tămâna tre­cută. Ast­fel, Deutsche Bank a crescut cu peste 4%, titlurile ce­lei mai mari bănci germane fiind cu 48,55% mai ief­tine decât acum un an. În acelaşi timp, Commerz­bank a înregistrat un avans de 7%, iar ac­ţiu­nile băncii germane se tranzacţionează astăzi la o co­taţie cu 42% mai mică decât acum un an. Adidas, celebra firmă de echipament sportiv, a cres­cut cu 1,8% săptămâma trecută, titlurile produ­că­to­rului german fiind cu 48% mai scumpe decât acum an. De asemenea, Volkswa­gen, importantul concern auto german, a crescut cu 2,89%, iar titlurile com­pa­niei sunt cu 44% mai ieftine decât acum un an, în urma imensului scandal în care a fost implicat pro­du­cătorul german.

Indicele german DAX a scăzut cu 16,31% faţă de cotaţia de acum un an. În Franţa, indicele CAC 40 a înregistrat un avans de 1,60%. Compania Arcellor Mittal a crescut cu 5%, în timp ce în şedinţa de vineri companii precum Carrefour sau Airbus au înregistrat creşteri de aproximativ 2%.

Pe bursa de Londra, asigurătorul Avia a crescut cu 5% săptămâna trecută, iar BAE Systems, unul dintre cei mai importanţi actori pe scena industriei de aparare, a scăzut cu 0,4%. Indicele BUX, ce reuneşte cele mai im­por­tante companii listate pe bursa maghiară, a crescut cu 0,7% săptămâna trecută, iar de la începutul anului a înregistrat o creştere de peste 10%.

Indicele WIG20, principalul etalon al bursei de la Varşovia, a scăzut cu aproximativ 1% în această săptămână, conducând evoluţia indicelui în jurul valorii de 1.806 puncte, cu peste 2,8% mai puţin decât la începutul acestui an. Cyfrowy Polsat, societate ce activează în industria me­dia, a scăzut cu 4,31% în şedinţa de vineri. Pe de altă parte, Eurocash, companie de distribuţie, a înre­gis­trat un avans de peste 7% în aceeaşi şedinţă de vineri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO