Burse - Fonduri mutuale

Principalele companii de pe bursă împart dividende de 3 miliarde de lei cu acţionarii

Principalele companii de pe bursă împart dividende de 3...

Autor: Ioana Tudor

16.03.2015, 00:08 2306

Cele mai lichide şaisprezece companii listate la bursă, inclusiv SIF-urile, ar putea plăti dividende cumulate în valoare brută de peste 3 mld. lei în acest an, reprezentând circa 60% din profiturile totale raportate anul trecut, potrivit calculelor ZF.

Cele 16 companii au ra­por­tat pentru 2014 profi­turi cumulate de apro­ximativ 5,2 mld. lei. O parte din aceste com­panii au pro­pus deja acţionarilor un dividend brut pe acţiune. Luând în calcul divi­den­dele pro­puse deja şi con­siderând că socie­tăţile care nu au făcut încă o pro­punere de dividend vor păstra ratele de distri­bu­ţie de anul trecut, cele şaispre­ze­ce com­panii ar putea plăti acţio­na­rilor divi­dende cumulate de 3,1 mld. lei.

Companiile energetice şi SIF-urile le-ar putea aduce investitorilor cele mai mari câştiguri din dividende, care ar putea ajunge şi la 11%, cum este cazul pro­ducătorului de gaze Romgaz (sim­bol bursier SNG).

„Istoric, dividendele au reprezentat o componentă importantă a câştigurilor totale înregistrate de investitorii de la bursa din Bucureşti, asigurând până la ju­mătate din câştigurile acestora“, spune Adrian Cojocar, director general la SAI Intercapital Investment Mana­ge­ment. Cu toate acestea, randa­mentele mari din dividende nu sunt o garanţie a unor câştiguri mari pe bursă, iar inves­ti­torii trebuie să analizeze în ce măsură di­vi­dendele sunt sustenabile pe termen lung.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO