Burse - Fonduri mutuale

Prosszer a adunat elite din businessul local in CA de la Romcab. Vedeti la cine a apelat antreprenorul

Zoltan Prosszer, actionarul majoritar si presedintele Consiliului de Administratie al Romcab Targu-Mures

Zoltan Prosszer, actionarul majoritar si presedintele Consiliului de Administratie al Romcab Targu-Mures

03.06.2010, 23:43 1948

De-abia scapat de "stampila" insolventei, producatorul decabluri Romcab Targu-Mures (MCAB) are planuri de extindereambitioase, Zoltan Prosszer, proprietarul companiei, aducand inconsiliul de administratie al societatii o mana de profesionistidin mai multe domenii pentru a duce la bun sfarsit investitiile invaloare de 49,5 mil. lei (11,8 mil. euro) pe care si le-aprogramat.

Anuntul privind planurile de extindere vin dupa ce Romcab s-aluptat timp de sase ani pentru a iesi din procesul de reorganizarejudiciara. Romcab a intrat in insolventa in anul 2004, dupa ce agirat un credit al fostului actionar majoritar, grupul Paneuro. Caurmare a finalizarii procedurii de reorganizare judiciara, in loculadministratorului special care a condus compania in ultimii ani aufost numite nume sonore din business-ul local.

Astfel, alaturi de Zoltan Prosszer, in Consiliul deAdministratie al Romcab au mai fost numiti Anca Ioan, membru inConsiliul de Supraveghere al Raiffeisen Bank si fost CEO al TiriacHoldings, Emanoil Viciu, actualul presedinte al producatorului deprofiluri din PVC Teraplast Bistrita (TRP) listat pe Bursa, GabrielBiris, partener al firmei de avocatura si consultanta fiscala BirisGoran si Roberto Musnesci - partener al firmei de consultantaSerban & Musneci, care a ocupat anterior si functia devicepresedinte al companiei farmaceutice GlaxoSmiteKline. Mandatuladministratorilor se intinde pe o perioada de doi ani.

"Nu am actiuni la Romcab, pur si simplu ne cunosteam de mai multtimp, am colaborat si ne-au rugat sa facem parte din consiliul deadministratie. M-am uitat pe programul de investitii, mi-a placutsi de aceea am acceptat. Il felicit pe domnul Prosszer pentrufaptul ca a dorit sa aiba un CA profesionist si nu facut dinghiocei", a declarat Emanoil Viciu, presedintele si unul dintreprincipalii actionari ai Teraplast Bistrita.

In perioada in care s-a aflat in insolventa, Romcab si-a redusnivelul datoriilor de la 45 de milioane de lei la 13,1 milioane delei (3,1 mil. euro) cat se cifrau la finele anului 2009.

Acum, compania intentioneaza sa se imprumute din nou pentru ainvesti 17,28 mil. lei (4,1 mil. euro) intr-un proiect de extinderea fabricii de cabluri si conductori electrici, pentru care mizeazasi pe finantari din fonduri europene nerambursabile, in valoare de21,4 mil. lei (5,1 mil. euro). Valoarea totala a investitiilorvizate se ridica la 49,5 mil. lei (11,8 mil. euro).

Actionarii societatii au aprobat recent un credit de 4 milioanede euro, fonduri care urmeaza sa sustina cresterea afacerilor dinacest an, care sunt prognozate sa urce cu 68%, la 60,9 milioane delei (circa 14,7 mil. euro). Romcab asteapta pentru 2010 un profitbrut de aproape 2,8 milioane de lei (0,67 mil. euro), fata de uncastig de 0,9 milioane de lei (215.000 de euro) obtinut anultrecut.

Pe termen scurt, compania vizeaza atingerea unei cote de 20% dinpiata de cabluri, respectiv o dublare fata de nivelul din anul2009.

Zoltan Prosszer detine prin intermediul firmei Sadalbari peste69% din actiunile Romcab, iar un grup de clienti nerezidenti aiCitibank detin impreuna 22,95% din companie. Anterior, cu aceeasiparticipatie figura banca americana Morgan Stanley.

Actiunile Romcab au fost ultima data tranzactionate la un pretde 5,5 lei, nivel la care capitalizarea companiei este de 7,3 mil.euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO