Burse - Fonduri mutuale

Titlurile Rompetrol Rafinare au sarit cu 15% in speranta unei oferte publice de preluare

Titlurile Rompetrol Rafinare au sarit cu 15% in speranta unei oferte publice de preluare
05.01.2009, 18:53 31

Actiunile Rompetrol Rafinare (RRC), precum si cele ale diviziei de servicii a grupului Rompetrol, Rompetrol Well Services (PTR), au sarit in decursul sedintei de tranzactionare de ieri cu aproape 15%, iar din piata au disparut ordinele de vanzare.

Interesul crescut pentru cele doua societati vine dupa ce fondul american de investitii QVT a solicitat Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) sa oblige grupul Rompetrol sa deruleze o oferta publica de preluare pentru Rompetrol Rafinare. QVT este actionar minoritar al companiei care opereaza rafinaria Petromidia.
Legislatia pietei de capital prevede ca la schimbarea actionarului majoritar al unei companii listate, noul majoritar trebuie sa deruleze o oferta de preluare pentru toate actiunile pe care nu le detine. Fondul american sustine ca prevederea se aplica si in cazul schimbarii indirecte a actionarului majoritar, cum s-a intamplat in cazul Petromidia.
Compania petroliera kazaha KazMunaiGaz (KMG) a preluat in a doua parte a lui 2007 un pachet de 75% din actiunile grupului Rompetrol, devenind astfel indirect actionarul majoritar al Rompetrol Rafinare, precum si a Rompetrol Well Service si Rompetrol SA Bucuresti.
"Cresterile inregistrate ieri de titlurile celor doua societati au fost probabil cauzate de cererea fondului QVT, pentru ca altceva nu s-a intamplat in ultimele doua saptamani. Cu toate acestea, cred ca aceasta cerere va esua, pentru ca nimeni nu poate obliga Rompetrol Group sa faca o oferta publica", spune Octavian Dragolea, broker la IFB Finwest.
Conform solicitarii QVT, oferta publica ar trebui derulata la un pret minim egal cu pretul mediu de piata al actiunilor Petromidia in perioada ianuarie 2007 - ianuarie 2008, care este de peste 0,1 lei/actiune.
Anul trecut, pe fondul crizei internationale si a scaderilor generale de la Bursa de Valori Bucuresti, actiunile Rompetrol Rafinare au pierdut circa 83% din valoare, ajungand la sfarsitul lui 2008 la un pret de 0,0185 lei pe titlu. In acelasi timp, actiunile Rompetrol Well Services (PTR) au scazut cu 82%, pana la 0,3 lei pe actiune.
Grupul Rompetrol a derulat anul trecut, in perioada iulie - septembrie, o oferta publica de preluare a 6,52% din actiunile Rompetrol SA (VEGA), majorandu-si astfel participatia la 98,98% din companie. Grupul a initiat de curand retragerea de la Bursa a titlurilor Rompetrol Vega, oferind actionarilor care doresc sa iasa din companie 0,26 lei/actiune. Operatiunea, intermediata de societatea de brokeraj Fairwind Securities, se va incheia pe 12 ianuarie. Ultima tranzactie cu titlurile VEGA s-a perfectat anul trecut la un pret de 0,225 lei/actiune.
Conform ultimelor raportari de la Bursa, Rompetrol Group detine 50,59% din actiunile Petromidia, in vreme ce Rompetrol Financial Group controleaza 13,52% din companie, iar Rompetrol-VEGA are 9,14%. Compania este evaluata pe Bursa la 112 mil. euro, insa actionarii minoritari cer un pret care ar urca valoarea la peste 500 mil. euro. Compania a inregistrat pierderi de 56 mil. euro in primele noua luni ale anului trecut.
In cadrul diviziei de servicii, Rompetrol Well Services, Rompetrol Group detine un pachet de 51% din companie, in vreme ce fondul de investitii MEI Roemenie en Bulgarije detine 5,32%. Capitalizarea PTR este de 24 mil. euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO