Business Hi-Tech

Alcatel Romania trece granita in Bulgaria

04.05.2004, 00:00 48

Alcatel Romania si-a propus sa isi majoreze veniturile in acest an cu 12% fata de 2003. Primul trimestru s-a desfasurat in linie cu acest obiectiv iar compania va ramane si in 2004 extrem de profitabila, a declarat pentru ZF Emil Visloguzov, director de marketing la Alcatel Romania.
Visloguzov nu a oferit alte date, politica Alcatel nepermitand defalcarea rezultatelor pe filiale.
Alcatel Romania a incheiat recent doua importante contracte pentru furnizarea de echipamente de comunicatii pentru doua mari companii furnizoare de electricitate din Bulgaria si Macedonia, NEK si, respectiv, ESM (Electric Power Company of Macedonia).
"Ambele contracte se vor incheia in acest an si speram chiar sa le extindem ulterior la nivelul national al celor doua tari. Deocamdata, ele se desfasoara la nivel regional", a explicat directorul Alcatel.
Valoarea contractelor nu a fost facuta publica.
Compania, cu clienti majori mai ales in domeniul comunicatiilor (RomTelecom, Orange Romania, Atlas Telecom) a inceput in ultimul timp sa-si diversifice activitatea contractand proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii telecom in domenii precum transporturile si electricitatea unde si-a trecut pe lista cu clienti compania de cai ferate si metroul din Bucuresti, dar si Transelectrica.
"Mai avem in derulare un proiect cu Ministerul de Interne pentru politia de frontiera. Vom fi mai activi in continuare in domeniul modernizarii infrastructurii de comunicatii militare", a precizat Emil Visloguzov.
Primul trimestru a fost de bun augur si pentru compania-mama cu sediul in Franta. Alcatel a obtinut in primele trei luni un profit net de 134 milioane de euro, dupa ce, timp de trei ani a inregistrat numai pierderi.
Profitul net a fost insa influentat si de vanzarea unor active pentru care Alcatel a primit 251 milioane de euro. In urma cu un an, producatorul de echipamente telecom anunta o pierdere neta de 461 milioane de euro.
Profitul operational pe primul trimestru s-a ridicat la 80 de milioane euro comparativ cu pierderea de 161 mil. euro inregistrata in primul trimestru al anului precedent. Vanzarile au scazut insa cu 7,5% fata de anul anterior, de la 2,961 miliarde euro la 2,74 miliarde euro.
Ultima data cand Alcatel a raportat profit net a fost in trimestrul al patrulea din 2000, moment dupa care a inceput si recesiunea in industria telecom.
Pe domenii, 22 milioane de euro au fost castigate din afacerea cu echipamente pentru comunicatii fixe iar 70 de milioane de euro din cea cu telefonia mobila. In urma cu un an, din telefonia fixa Alcatel pierdea 81 milioane de euro iar din comunicatiile mobile castiga numai 15 mil. euro.
Divizia de comunicatii private a inregistrat si ea un profit de 35 milioane euro fata de o pierdere de 34 mil. inregistrata in perioada ianuarie-martie 2003.
Surprinzatoarele rezultate inregistrate in primele trei luni ale anului au determinat compania sa isi schimbe previziunile referitoare la urmatoarele trei trimestre. Astfel, Alcatel se asteapta acum la o crestere de pana la 10% a vanzarilor anuale la un raport constant euro/dolar, a anuntat Serge Tchuruk, directorul executiv al firmei.
iuliana.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO